Místo fabriky na Messerschmitty postaví Češi ve Štětíně nový průmyslový komplex

Výstavba nového průmyslového a logistického komplexu v polském Štětíně českou skupinou Accolade.

Výstavba nového průmyslového a logistického komplexu v polském Štětíně českou skupinou Accolade. Zdroj: Accolade

Česká skupina Accolade staví v polském Štětíně nový průmyslový a logistický komplex
Česká skupina Accolade staví v polském Štětíně nový průmyslový a logistický komplex
plánovaná stavba Accolade
Rozestavěný logistický park společnosti Accolade v polském Lublinu.
Rozestavěný logistický park společnosti Accolade v polském Lublinu.
12
Fotogalerie

V Polském Štětíně se bývalá válečná továrna na německé stíhačky Messerschmitt a pozdější socialistická výrobna kabelů začne v režii české developerské skupiny Accolade měnit na nový průmyslový a logistický park. Investice dosáhne tři čtvrtě miliardy korun.

V areálu vznikne celkem padesát tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. Všechny jsou předem pronajaté. Podle generálního ředitele skupiny Milana Kratiny je za úspěchem projektu mimo jiné blízkost námořního přístavu Štětín-Svinoústí. K přístavním jeřábům to od nových hal bude jen patnáct minut jízdy.

„Našimi klienty ve Štětíně jsou například Pierce, největší švédský online prodejce motocyklového vybavení a Svendsen Sport, jeden z největších dodavatelů rybářského vybavení původem z Dánska,“ uvedl Lukáš Répal, ředitel Accolade Polsko.

Tuzemským investorům výrazně pomohly banky Bank Zachodni WBK a polská pobočka Santander Bank. Na projekt půjčily kolem 23 milionů eur, tedy přes půl miliardy korun.

Accolade má už v Česku za sebou výstavbu osmi průmyslových parků. Její budovy si mimo jiné pronajímá výrobce vysokozdvižných vozíků Kion v Ostrově u Stříbra nebo e-shop Tchibo či logistický gigant DHL v Chebu. Vedle Česka skupina silně investuje právě v Polsku.

Hodnota portfolia fondu průmyslových nemovitostí Accolade aktuálně převyšuje 73 milionů eur. V přepočtu je to kolem dvou miliard korun.