Zahraniční média: Vítězství populismu a Sobotkova těžká pozice

Bohuslav Sobotka, ČSSD

Bohuslav Sobotka, ČSSD Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Předčasné volby v České republice se staly především referendem o zavedených stranách a jejich politice. Všímají si toho zahraniční média s tím, že lidé dali přednost protestním a populistickým heslům. Současné rozložení sil ale ke stabilitě na politické scéně nepovede.

Jak uvádí britský server BBC News, české volby nemají žádného jasného vítěze, aktuální rozložení sil v poslanecké sněmovně tak povedou k velmi tvrdým a dlouhým jednáním, na jejichž konci stabilní politická situace stejně nebude.

Telegraph, další britské médium, píše o českých volbách v souvislosti s rizikem návratu komunistů k moci. ČSSD nemá totiž absolutní většinu, takže může hledat podporu právě u komunistů.

Rakouská APA: Sobotka zklamal na všech frontách

Rakouská agentura APA si všímá problematického vztahu mezi Zemanem a Sobotkou. Předseda ČSSD podle agentury v podstatě zklamal všechna očekávání. V důsledku toho nemůže očekávat menšinovou vládu ČSSD s podporou KSČM. Šéf sociální demokratů sice nabídl svou funkci k dispozici, pokud se mu nepodaří sestavit vládu, podle agentury APA je však rozhodnutý vládnout – nejasné je ovšem s kým. Zásadní roli bude hrát v celé situaci starý konflikt Sobotky s prezidentem Zemanem. Jak agentura připomněla, Sobotka patřil ke křídlu ČSSD, které v roce 2003 Zemana nepodpořilo v prezidentské volbě.

Reuters: Znechucení špínou české politiky

Podle agentury Reuters se ukázalo, jak moc jsou čeští voliči znechuceni „špínou“ české politiky. To se také projevilo na popularitě takzvaných protestních stran typu ANO 2011 nebo Úsvit přímé demokracie. Vysoké zisky těchto stran ve volbách vytvářejí předpoklad, že jednání o nové koaliční vládě budou dlouhá. Šance Sobotky stát se premiérem bude záviset nejen na menších stranách v parlamentu, ale také na prezidentu Miloši Zemanovi, jenž dal najevo, že chce mít možnost promluvit do povolebních jednání, soudí Reuters.

„Zeman dlouhodobě nemá rád Sobotku a mohl by se pokusit vyjednat koalici v čele s jiným sociálním demokratem, říkají analytici,“ míní Reuters. Prezidentův vliv ale může být podle agentury oslaben neúspěchem uskupení jeho spojenců (SPOZ), které se do Poslanecké sněmovny nedostalo.

Německá média: vítězství populismu

Podle zpravodajské televize N-TV voliči potrestali konzervativní strany. Podle televizní stanice ARD strany bývalé středopravé koalice dostali výprask za mnohé aféry v minulých letech. Televizní kanál si mimo jiné všímá, že tradiční dominantní síla české pravice měla dokonce potíže s překonáním pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny. Strana populisty Andreje Babiše se ve volbách postarala o skutečné překvapení, napsal Die Welt.

Slovenská média: Vítězem voleb je Slovák

Slovenská média v článcích k českým volbám oslavují především fakt, že největší překvapení zařídil slovenský rodák Andrej Babiš, který se svým hnutím ANO získal 47 mandátů. „Českým volbám kraloval Slovák,“ napsal server Čas.sk s tím, že miliardář převálcoval soupeře. Ačkoliv ČSSD volby vyhrála, skutečným vítězem je právě Babiš, uvedl v této souvislosti server SME.sk.

Zmíněný server Čas.sk cituje Babišovo vyjádření, podle kterého miliardář nechce vstupovat do žádné vlády. „Pokud Babiš svůj názor nezmění, funkční a stabilní kabinet se bude sestavovat jen velmi těžko,“ uvedl server.

Konečný výsledek předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013Konečný výsledek předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013 | E15

Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů | E15

Porovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013Porovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013 | 2013

Změna podílu stran ve volbách 2010 a 2013Změna podílu stran ve volbách 2010 a 2013 | E15

Srovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013Srovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013 | E15

Volby 2013 na E15.cz:

Vladimíra Dvořáková: Voliči dostali strach, že hlasem pro ČSSD podpoří prezidenta