Boj o jižany i euro. ECB otestuje výdrž eurozóny, dává vzpomenout na dluhovou krizi

Letos třicet procent dolů, z toho takřka tři jen za poslední týden. Taková je zatím letošní tragická statistika italských státních dluhopisů. Příčinou fiaska, které dělá z římských papírů jednu z nejhorších letošních investic napříč aktivy, je Evropská centrální banka.

Letos třicet procent dolů, z toho takřka tři jen za poslední týden. Taková je zatím letošní tragická statistika italských státních dluhopisů. Příčinou fiaska, které dělá z římských papírů jednu z nejhorších letošních investic napříč aktivy, je Evropská centrální banka. Zdroj: Pexels

Evropská centrální banka
2
Fotogalerie

Letos třicet procent dolů, z toho takřka tři jen za poslední týden. Taková je zatím letošní tragická statistika italských státních dluhopisů. Příčinou fiaska, které dělá z římských papírů jednu z nejhorších letošních investic napříč aktivy, je Evropská centrální banka. Opožděný a o to razantnější start divokého souboje eurozóny s inflací spojený se silným růstem sazeb totiž dělá nechtěnou investici nejen z dluhopisů Itálie, ale i dalších jihoevropských zemí. Investoři propadají obavám, že rostoucí náklady na financování budou pro předlužené jižní státy stále tvrdším oříškem, který může v extrémním případě přerůst ve druhé dějství evropské dluhové krize.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!