Exmajitel Baníku bude radit ministrovi

Petr Šafarčík

Petr Šafarčík Zdroj: ČTK

Tomáš Hüner
2
Fotogalerie

Poradcem ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera se stal někdejší vlastník ostravského Baníku Petr Šafarčík. Na starost má mít oblast Institutu technologie 4.0.

Měsíční odměnu 55 tisíc korun bude dostávat bývalý fotbalový boss Petr Šafarčík jako poradce ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera v oboru digitalizace průmyslu. „V jeho agendě na ministerstvu bude poradenství v oblasti nově vytvořeného Institutu technologie 4.0,“ uvádí Kryštof Čeřovský z tiskového oddělení rezortu.

Šafarčík se podle Čeřovského podílel ve spolupráci s Ostravou na projektu Smart City a s Moravskoslezským krajem na projektu Smart Region. „Během své kariéry poskytoval poradenství například při restrukturalizaci a vstupu strategického partnera do tehdejší Nové huti, dnes ArcelorMittalu Ostrava, skupině ČEZ na projektech elektráren Skawina v Polsku nebo Metinvestu na Ukrajině,“ dodává Čeřovský s tím, že „je spojen také se záchranou, restrukturalizací a se vstupem investora do fotbalového klubu FC Baník Ostrava“.

S tímto tvrzením by přinejmenším část ostravských fanoušků nepochybně polemizovala. Od nich si totiž Šafarčík vysloužil přezdívky jako „Kazisvět Baníku“ nebo „Hrobař“. Skutečností je, že po sportovní stránce se Baníku pod Šafarčíkem nevedlo právě nejlépe. Kvůli nepodařenému podzimu 2015 nakonec v roce 2016 sestoupil do druhé ligy – a to po padesáti letech. V lednu 2016 ostatně Šafarčík prodal klub podnikateli Václavu Brabcovi.

Je ovšem nutné připomenout, že Šafarčík odkoupil Baník od Tomáše Petery v únoru 2012 s dluhy okolo sta milionů korun, s nimiž klub bojoval. Soukromému fotbalovému klubu ostatně muselo o rok později vydatně pomoci město Ostrava, když od něj odkoupilo stadion Bazaly za 115 milionů korun. V médiích se hlasování zastupitelstva označovalo za kontroverzní. Šafarčík tak „restrukturalizoval“ fotbalový klub také za peníze daňových poplatníků.