Ani Klaus, ani Topolánek, ani Nečas. ODS na kongres bývalé předsedy nepozvala

Profesor Petr Fiala kandiduje na šéfa ODS

Profesor Petr Fiala kandiduje na šéfa ODS Zdroj: ctk

Mimořádný kongres ODS v Olomouci boří tradice strany. Má být ryze pracovní a obejde se bez proslovů bývalých předsedů. Členové zvolí nového šéfa, kterým by se mohl stát bývalý ministr školství Petr Fiala. Zájem má i europoslanec Edvard Kožušník. Kandidaturu již dříve serveru E15.cz potvrdila i Miroslava Němcová.

Občanská demokratická strana na svůj volební kongres, který se uskuteční příští týden v Olomouci, oproti tradicím nepozvala své bývalé předsedy. Zdůvodňuje to tím, že jednání má být ryze pracovní.

Mluvčí strany Jiří Sochor uvedl, že odlišný by měl být také program. Volba předsedy, kterým by se zřejmě mohl stát exministr školství Petr Fiala, je předběžně naplánována už na první jednací den. V minulosti přitom první jednací den patřil především politické diskusi, volby byly až druhý den.

Dvoudenní kongres je kongresem mimořádným. Svolán byl po loňské rezignaci bývalého předsedy Petra Nečase a propadu strany ve sněmovních volbách. Dosavadní vedení bylo s dvouletým mandátem zvoleno v listopadu 2012.

Hlavní otázka: Kam dál ODS?

„Úkolem kongresu je především řešit další směřování ODS. Z tohoto důvodu nebudeme zvát dřívější předsedy ani hosty z jiných politických subjektů,“ uvedl Sochor. Mezi delegáty tak nebude ani exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus, ani bývalí premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas.

Václav KlausVáclav Klaus | Mlada fronta E15Nejsem členem ODS a nehodlám se k tomu vyjadřovat, uvedl k nepozvání Václav Klaus

„Věříme, že tento krok nijak nenaruší naše vztahy s bývalými předsedy a že stejně jako my věří v dobrou budoucnost ODS. Právě proto volíme tento kongres jako ryze pracovní,“ uvedl Sochor. Vystoupení bývalých šéfů byla v minulosti vždy sledovanou součástí kongresů, expředsedové se zpravidla vyjadřovali k aktuální situace ve straně. Klaus, který stranu opustil, nechtěl dění v ODS ani jména kandidátů na nového předsedu komentovat. „No comment. Nezlobte se. Nejsem členem ODS a nehodlám se k tomu vyjadřovat,“ uvedl exprezident.

O post předsedy ODS se bude ucházet exministr školství v Nečasově vládě Petr Fiala, který do strany vstoupil teprve loni na podzim a který má zatím nominaci ze středočeské organizace. Utká se s europoslancem Edvardem Kožušníkem, kterého nominovala jeho domovská organizace v Libereckém kraji a který dnes získal podporu také na oblastním sněmu v Rychnově nad Kněžnou. Kandidovat bude i místopředsedkyně Miroslava Němcová. Podle některých médií má největší šanci Fiala.

Zahradil chce být prvním místopředsedou, zájem má i Pospíšil

O křeslo prvního místopředsedy se chce ucházet europoslanec Jan Zahradil a dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil, který má ze své domovské plzeňské organizace nominaci i na řadového místopředsedu. Na místopředsednické posty mají z oblastních sněmů nominaci bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda a starosta středočeských Líbeznic a bývalý mluvčí strany Martin Kupka.

Úřadující šéf strany Martin Kuba se o žádnou pozici ucházet nechce. Na facebooku to zdůvodnil tím, že chce snížit napětí, které ve straně panuje.

„ODS by se dnes měla zabývat hlavně tím, jak ze současné situace ven. Místo hledání cesty se ale do popředí derou kandidáti bez jakékoli vize a bez sebemenšího přínosu pro budoucnost ODS. Na prvním místě jim jde o vlastní funkce a až potom o ODS jako takovou. Jejich jediným programem je hledání vnitřního nepřítele a heslo 'nechceme Kubu', které má zakrýt jejich myšlenkovou prázdnotu,“ uvedl Kuba, který na předsedu podporuje Fialu. Ve vedení zřejmě skončí i místopředsedové Tomáš Chalupa a Pavel Blažek.