ANO žádá o členství u evropských liberálů. Mach zamířil k euroskeptikům

Evropský lídr hnutí ANO Pavel Telička

Evropský lídr hnutí ANO Pavel Telička Zdroj: CTK

Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše požádalo o přijetí do frakce evropských liberálů a demokratů ALDE. O přijetí strany do třetí nejsilnější frakce v Evropském parlamentu by se mělo rozhodnout v příštích dnech, maximálně dvou týdnech, dnes volební lídr ANO Pavel Telička. Mluvčí ALDE Neil Corlett v Bruselu sdělil, že konečné rozhodnutí padne asi 17. června.

ANO získalo v nedávných evropských volbách čtyři mandáty. Do Evropského parlamentu kandidovalo poprvé, a proto ještě není členem žádného z evropských politických táborů. Už před volbami o spolupráci s ANO nicméně projevil vážný zájem šéf ALDE a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt.

„V tuto chvíli jsme požádali písemně o přijetí do ALDE. Ty postupy tak už běží a já si myslím, že řádově ve dnech, maximálně týdnu či dvou budou završeny,“ uvedl Telička. Příslušnost ANO k ALDE však zatím nepovažuje za hotovou věc. „Dokud není něco podepsáno, tak vždy je tam nějaké procento, kdy se to může na něčem zadrhnout,“ poznamenal bývalý český eurokomisař. Připustil ale, že nejblíže má Babišovo hnutí v Evropském parlamentu právě k frakci liberálů a demokratů.

Corlett potvrdil, že ALDE dopis vyjadřující zájem českého hnutí o vstup do frakce už obdržela. „Členství ANO bude vyžadovat formální souhlas skupiny, ale protože z České republiky nemáme žádnou jinou stranu, není pravděpodobné, že se najdou nějaké překážky,“ poznamenal mluvčí.

Brusel dnes poprvé od svého zvolení europoslancem navštívil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Mluvčí strany Kateřina Kašparová uvedla, že se setkal s předsedou frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) a lídrem Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem, šéfkou francouzské Národní fronty Marine Le Penovou a Geertem Wildersem z nizozemské Strany pro svobodu. Po schůzce s Faragem Mach podle mluvčí potvrdil, že Svobodní se připojí k frakci EFD - tak, jak to deklarovali před volbami.

Le Penová minulý týden spolu se zástupci dalších čtyř stran v europarlamentu oznámila záměr založit do ustavující schůze komory novou frakci. Evropské nacionalistické a protiunijní strany posilují po úspěchu v nedávných volbách do Evropského parlamentu spolupráci. Vztahy Farage s Le Penovou jsou však už delší dobu napjaté.