Antimonopolní úřad zkoumá vstup skupiny DRFG do portálu Chytrý Honza

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Zdroj: profimedia.cz

Vstup investiční skupiny DRFG do finančně-poradenské společnosti Chytrý Honza začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. DRFG financovala odkup většinového firmy Chytrý Honza jejím zakladatelem Jiřím Patákem od investiční skupiny Rockaway a nizozemské finanční skupiny Aegon, které vlastnily společně téměř 80 procent Chytrého Honzy. Firmy hodnotu transakce neuvedly, odborníci ji odhadli na 300 až 500 milionů korun.

Spojení DRFG a Jiřího Patáka a jejich společnou kontrolu firmy Chytrý Honza posuzuje ÚOHS ve zjednodušeném řízení. Rozhodnutí by tak měl vydat do 20 dnů. „K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází v oblasti srovnávání, zprostředkování a prodeje finančních produktů v České republice včetně online trhu,“ stojí na stránkách úřadu.

„S Patákem sdílíme stejný pohled na rozvoj klasické i online distribuce finančních produktů a připravujeme v této oblasti společné kroky,“ uvedl již dříve majoritní akcionář DRFG David Rusňák.

ChytryHonza.cz se pod Patákovým vedením dostal mezi lídry online finančního trhu, když v roce 2014 propojil dosavadní internetové služby s offline prodejními kanály v podobě vlastních poboček a sítě finančních poradců Bonnet. I díky tomu společnost v roce 2016 vzbudila pozornost nizozemské finanční skupiny Aegon.

„Další etapa společnosti se bude opírat o technologická řešení, díky kterým se ChytryHonza.cz stal lídrem trhu s ročním obratem přes půl miliardy korun. Nadále chceme určovat směr, kterým se bude sektor finančních služeb a produktů ubírat,“ uvedl po oznámení odkupu podílu od Aegonu a Rockawaye Paták.

Pro Rockaway znamenal prodej podílu zhodnocení jedné z klíčových částí portfolia, která je součástí skupiny od jejího vzniku. U Aegonu zase prodej podílu souvisel s odchodem z českého a slovenského trhu.

Před transakcí Paták vlastnil 20,5 procenta Chytrého Honzy, Rockaway 49,5 procenta a Aegon 30 procent.