Antimonopolní úřad schválil vstup Citic Group do CEFC

CITIC Group

CITIC Group Zdroj: reuters

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil vstup čínské státní společností CITIC Group do společnosti CEFC Group Europe. Informace přinesl dobře informovaný zdroj. Mluvčí antimonopolního úřadu nedokázal informaci potvrdit. Čínská CEFC vlastní podíly v několika českých firmách, například v Pivovarech Lobkowicz, v pražské fotbalové Slavii či aeroliniích Travel Service.

"Rozhodnutí ÚOHS jsme obdrželi, více nebudeme nyní uvádět," řekl ČTK mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář.

Snaha o odkup společnosti CEFC Europe přišla poté, co skupina J&T postoupila pohledávky vůči ní společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC. Je čínským státním konglomerátem a má v CEFC Europe podíl 49 procent, patří mezi největší firmy na světě. Podle žebříčku Global Fortune 500 má obrat v přepočtu kolem 730 miliard korun a spravuje aktiva v hodnotě 930 miliard dolarů (20 bilionů korun).

Úřad dříve uvedl, že společnost CITIC požádala o posouzení převzetí prostřednictvím společnosti Hengxin Enterprises Limited registrovanou na Britských panenských ostrovech. Vedle CEFC Europe má získat i podíl ve firmě Lapasan. "K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti hutnictví a metalurgie, pivovarnictví, provozování hotelů, provozování sportovního klubu, pronájmu nemovitostí a výroby hliníkových kol a hliníkových odlitků pro automobilový průmysl," uvedl ÚOHS.

Vedle zmíněných firem vlastní CEFC podíly ještě v cestovní agentuře Invia.cz, ovládá strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, vlastní stadion Slavie v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V Česku spravuje aktiva přes 38 miliard korun a do Česka ji přivedl bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Čínská mateřská společnost si Česko vybrala jako místo pro expanzi do Evropy.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy. Své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.

CEFC má podíly v Český firmách, před nedávnem řešila problémy

16. února - V Číně byl zatčen šéf společnosti CEFC China Energy a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming. Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. O zatčení a vyšetřování šéfa firmy kvůli podezření z ekonomické kriminality agentury informovaly 1. března. Poté vyšlo najevo, že se CEFC potýká s finančními problémy.

17. března - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář, poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík se vrátili z Číny, kde měli za úkol ověřit informace o zadržení Jie Ťien-minga.

19. března - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili Mynářovi, že Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy.

- Zástupci evropské pobočky CEFC oznámili, že skupina stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB, a že 49 procent v CEFC Europe získá společnost CITIC Group vlastněná čínským státem.

27. března - Agentura Bloomberg oznámila, že CEFC China Energy plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard korun). Do plánovaného prodeje jsou zařazeny také nemovitosti v Česku. Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář však sdělil, že prodej se nemovitostí vlastněných CEFC v Česku nedotkne.

3. dubna - Čínská rozvojová banka (CDB) jednala s věřiteli a držiteli dluhopisů o narůstajícím dluhu konglomerátu CEFC China Energy a snažila se je přesvědčit, aby na tento podnik nepodávali žaloby a nestahovali své úvěry.

18. dubna - Manažeři čínské státní firmy CITIC Group jednali na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem.

25. dubna - Zástupce ředitele divize CEFC pro mezinárodní výzkum Čuang Ťien-čung oznámil, že CEFC možná propustí polovinu ze svých 30 tisíc zaměstnanců.

4. května - Agentura Bloomberg oznámila, že CEFC již dva měsíce nevyplácí mzdy zaměstnancům a nabízí jim odstupné za dobrovolné ukončení pracovního poměru.

17. května - Mluvčí J&T Private Investments (JTPI) Petr Málek oznámil, že CEFC China Energy v termínu neuhradila pohledávky vůči JTPI, která proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala představenstvo včetně jeho místopředsedy Jaroslava Tvrdíka a dosadila krizový management.

- Tvrdík na twitteru uvedl, že CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a připsala na něj 475 milionů eur a J&T podle něho bezdůvodně odmítá peníze přijmout.

18. května - CEFC China oznámila, že považuje převzetí CEFC Group (Europe) Company a jejích aktiv v Česku skupinou J&T za nepřátelské a je připravena podniknout právní kroky. Napsala to v prohlášení, které ale z jejího webu večer zmizelo, nahradilo je vyjádření J&T ze 17. května.

- Spolumajitel J&T Patrik Tkáč na twitteru uvedl, že skupina je připravena ihned přijmout od CITIC Group platbu za dluh CEFC Europe a "odevzdat klíče".

19. května - Tvrdík na twitteru potvrdil, že CITIC Group v dohodnutém termínu nezaplatila dluh za CEFC Europe. Zabránily tomu podle něj ale kroky J&T ze 17. května.

21. května - Podle Hospodářských novin skupina J&T převzala vedení v některých dceřiných firmách CEFC Europe.

- Společnost CEFC Shanghai International, která je dceřinou firmou CEFC China Energy, nesplatila v termínu dluhopisy za 2,1 miliardy jüanů (7,1 miliardy korun).

25. května - Skupina J&T uzavřela dohodu s čínskou CITIC Group, která odkoupí pohledávky J&T za CEFC. Firma ovládaná CITIC získá 9,9 procenta J&T Finance Group.

28. května - Společnost CEFC Europe jmenovala nové statutární orgány. Místopředsedou představenstva se stal opět Tvrdík. Skončil krizový management dosazený J&T.

13. června - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat převzetí CEFC Europe společností CITIC Group. Snaha o odkup přišla poté, co skupina J&T postoupila pohledávky vůči ní společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC Group.

22. června - ÚOHS schválil vstup CITIC do CEFC Group Europe.