Armáda: S provokacemi vůči konvoji americké armády počítáme

Kolona amerických obrněných vozidel Stryker

Kolona amerických obrněných vozidel Stryker Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army Europe Images

Armáda má vytipována místa, kde by americký vojenský konvoj mohl čelit provokacím. Očekává je zejména na počátku jeho přejezdu přes Česko, který se uskuteční na přelomu března a dubna. Uvedl to zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se pozastavil nad vlnou odporu proti plánovanému průjezdu amerických sil. Dosavadní debatu o něm má za švejkovskou. S průjezdem konvoje souhlasí prezident Miloš Zeman.

„Česká republika ze své vůle jako demokratický stát vstoupila do Severoatlantické aliance, a stala se tak členem společenství demokratických zemí, které vytvářejí nejkompaktnější a nejefektivnější obranné společenství. Zajistila si tak do značné míry bezprecedentní bezpečnost,“ zdůraznil Stropnický, že plánovaný přejezd amerických sil ze cvičení v Pobaltí do Německa je součástí spolupráce se spojenci v NATO.

„Někdy mám pocit, že ta debata se ubírá směry až švejkovskými,“ poznamenal ministr k výhradám některých kritiků přesunu, že těžká armádní technika například poškodí silnice. Podle Stropnického takový přejezd spojeneckých sil přes ČR není ničím výjimečným. „Děje se tak viditelně, protože to situace vyžaduje,“ podtrhl skutečnost, že průjezd amerických jednotek má zároveň demonstrovat jejich podporu aliančním státům, které mají obavu z ruské agrese.

Zeman: Jde o vyjádření solidarity vůči NATO

Podle prezidenta Zemana je poskytnutí prostoru pro přesun amerického konvoje přes ČR vyjádřením solidarity vůči NATO. Přehnané emoce, které konvoj vyvolal u některých politiků, jsou podle prezidenta zbytečné, uvedla Česká televize. Průjezdy konvojů spojeneckých vojsk nejsou ničím výjimečným, řekl v televizi Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Je třeba respektovat rozhodnutí vlády Bohuslava Sobotky,“ dodal.

Demonstrativnost průjezdu amerických vojáků kritizují zejména levicová hnutí a aktivisté. Komunisté a některé iniciativy připravují petiční akce, k demonstracím se svolávají lidé na sociálních sítích. Sdružení Ne základnám, která je známé kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech, už svolalo kvůli přejezdu konvoje na 28. března manifestaci na Václavské náměstí v Praze. Ve stejný den chtějí protestovat před ambasádou USA i komunisté.

„Bylo by od nás naivní předpokládat, že ti, kteří našemu aliančnímu členství příliš nepřejí, jistě nepromarní tuto příležitost k nejrůznějším provokacím,“ poznamenal Stropnický, podle něhož k nim dochází už nyní.

V záloze jsou objízdné trasy

Malenínský k tomu řekl, že armáda počítá s tím, že zejména v počátečních fázích přesunu před najetím na dálnice může konvoj čelit určitým provokacím. „My máme ta místa vytipována, máme je zrekognoskované a v případě, že dostaneme dopředu vědět, máme i připravené objízdné trasy tak, abychom se těmto místům vyhnuli,“ uvedl.

Součástí konvoje, který Českem projede mezi 29. březnem a 1. dubnem, má být zhruba 516 lidí a 118 převážně kolových vozidel, jež se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). Přes Česko pojedou třemi trasami, které se spojí v Praze. Malenínský dnes upřesnil, že každá ze třech kolon bude rozdělena na tři části, které za sebou pojedou ve třicetiminutových interval, aby nenastaly problémy v dopravě.

V úterý 31. března se kolony setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel na další přesun. Podle Malenínského armáda plánuje, že by se při této příležitosti mohla s americkými vojáky setkat veřejnost a prohlédnout si techniku, kterou budou tvořit mimo jiné osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker.

Následují den se celý konvoj opět v rozestupech přesune do Plzně, kde by armáda chtěla společně uctít americké vojáky, kteří padli při osvobozování Československa. Cílem konvoje je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.