Babiš: ČSSD neumí šetřit, v názoru na řízení státu se rozcházíme

Předseda Ano 2011 Andrej Babiš

Předseda Ano 2011 Andrej Babiš Zdroj: Dusan Kutner, E15

Hnutí Ano a ČSSD se zcela rozcházejí v pohledu na řízení státu, řekl před dnešním večerním jednáním obou uskupení o možné vládě šéf hnutí Andrej Babiš. Ano podle něho trvá na tom, aby se nyní nezvyšovaly daně, je třeba nejdřív šetřit a začít spravovat zemi efektivně. V Otázkách Václava Moravce České televize Babiš také uvedl, že chce pro hnutí ministerstvo financí. "Tam můžeme zásadním způsobem změnit v této zemi příjem peněz, veřejné zakázky," řekl Babiš.

Zvyšování některých daní je jednou ze záležitostí, na kterých se Ano a ČSSD při jednání o možné koalici neshodují. ČSSD podle Babiše nechápe, kde šetřit. „Dneska večer jim to řekneme,“ poznamenal miliardář. Opět zdůraznil, že je nutné začít řídit stát jako firmu, která nakupuje násobně levněji.

Stát podle Babiše musí zavést centrální nákupy, není možné, aby úřady nakupovaly samostatně. Šéf hnutí kritizoval rovněž nákupy bez výběrových řízení. Stát taky musí začít podle něho daně efektivně vybírat. Babiš se v této souvislosti zmínil o podvodech s daní z přidané hodnoty, s cigaretami a s alkoholem.

„Nevidím důvod zvyšovat daně. Začněme nejdřív řídit stát racionálně,“ řekl Babiš. Pokud by ani potom neměl státní rozpočet dostatek peněz, mohlo by se začít přemýšlet o pohybu daňových sazeb, dodal. ČSSD navrhuje zvednout například firemní daně.

Vedle daní panují mezi ČSSD a Ano rozdíly i v dalších záležitostech. Hnutí nechce povinné registrační pokladny, které prosazují sociální demokraté, uskupení se neshodují ani na porodném a na osudu druhého důchodového pilíře.

Babiš podle svých slov netuší, jak dlouho potrvá sbližování názorů ANO a ČSSD. Potenciální třetí koaliční stranou je KDU-ČSL. Šéf hnutí ANO řekl, že s hnutím Úsvit o vládě nevyjednává. Popřel tak nedávné spekulace, že hnutí Tomia Okamury by mohlo lidovce v koaliční vládě nahradit.

Babiš dodal, že možná dozrála doba na změnu volebního systému do Sněmovny na většinový. Parlamentní strany by o tom podle něho měly jednat, nyní se debaty na toto téma ale nevedou. Většinový systém by urychlil vyjednávání o vládě, která by byla navíc stabilnější, dodal.