Babiš: Nikdy jsem neřekl, že nechci navyšovat platy učitelů. To je nesmysl

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro, Jan Rasch

Ministr financí Andrej Babiš se ohradil proti informaci školských odborů, že plánuje zmrazit učitelské platy. Jeho resort prý podle něj v návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá s růstem mezd kantorů o jedno procento.

„Nikdy jsem neřekl, že nechci navyšovat platy učitelů. To je zase nějaký nesmysl, který někdo publikoval. Mrzí mě, že někteří kolegové z vlády už asi mají nacvičený scénář a řeknou, co by si přáli, a na druhý den nastupuje šéf odborů a k něčemu mě vyzývá,“ postěžoval si Babiš.

Šéf státní pokladny zároveň potvrdil, že jednoprocentní růst mezd pochází z dílny jeho ministerstva. „Je to náš návrh. Pan premiér mi dal minulý týden návrhy jeho resortních ministrů a ještě jsme neměli možnost o tom jednat,“ uvedl Babiš.

Učitelé si podle něj zvýšení platů určitě zaslouží, avšak ministerstvo školství by se zároveň mělo snažit snížit provozní náklady. „V provozních nákladech máme určitě velké rezervy,“ dodal.

Školské odbory dnes oznámily, že návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se zmrazením platů učitelů, zatímco ostatním zaměstnancům státní správy mzdy porostou. Odboráři požadují navýšení tři až pět miliard korun, chtějí se kvůli tomu sejít s ministrem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podle návrhu rozpočtu by mělo školství dostat navíc jen 83 milionů korun, za naprosto nepřijatelné to označil i ministr školství Marcel Chládek.

Učitelé si loni prý reálně pohoršili
Průměrný hrubý plat pedagogů loni dosáhl 25 996 korun, oproti roku 2012 si polepšili o 163 korun. „V loňském roce reálný plat učitelů klesl o jeden procentní bod,“ tvrdí ale Markéta Seidlová z odborů. Podle ní byl plat řadových kantorů bez vedoucích pracovníků loni jen 24 500 korun. Průměrná mzda v ČR loni činila 25 128 korun hrubého.
Pokud by se měly příští rok pedagogům stejně jako ostatním státním zaměstnancům zvýšit platy zhruba o 2000 korun, stálo by to podle odborářů asi pět miliard navíc. S navýšením počítal i ministr školství Chládek v souvislosti se zavedením kariérního řádu učitelů. Odbory i ministr také volají po zvýšení platů nepedagogických pracovníků škol. Ti berou průměrně 14 500 korun, přičemž po očištění statistik od vedoucích pracovníků je průměrný plat školníků či kuchařek 13 471 korun.