Babiš po podpisu koaliční smlouvy propagoval Agrofert

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Šéf hnutí ANO miliardář Andrej Babiš na dnešní tiskové konferenci po podpisu koaliční smlouvy propagoval svoji skupinu Agrofert. Novinářům nabízel prezentaci s přehledem investic, které Agrofert v oblasti životního prostředí v posledních letech udělal. Reagoval tak na výtky ekologů, kteří nesouhlasí s tím, že ministrem životního prostředí se má stát zástupce ANO Richard Brabec.

Babiš věnoval skupině Agrofert několik minut proslovu. Na dotaz novinářů, proč dělal Agrofertu reklamu, pak řekl, že se jen bránil proti mediální kampani, která se proti jeho společnosti rozběhla.

Brabec vedl firmu Lovochemie patřící do skupiny Agrofert. Šéf ANO odmítl argumenty některých ekologů, že by Lovochemie a další jeho firma Deza byly největšími znečišťovateli v krajích. Babiš se koncem týdne prý chce se zástupci ekologických organizací sejít.

Šéf ANO dále řekl, že jako prvního kandidáta na ministra životního prostředí oslovil Ladislava Mika, který už tuto pozici v minulosti zastával. Miko prý ale nabídku odmítl.

Podle Babiše nemusí být každý kandidát odborníkem na danou problematiku. Poukázal tak na bývalého diplomata Martina Stropnického, který by měl být v čele ministerstva obrany. S tím by ale podle dřívějších vyjádření mohl mít problém prezident Miloš Zeman. „Já doufám, že ho (Zemana) přesvědčím, pokud bude potřeba, a dostanu tu příležitost,“ řekl Babiš novinářům. Stropnický je podle Babiše dobrý kandidát a na své působení se připravuje.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD:
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011:
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL:
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů