Babiš se brání tvrzení o únosu syna: Pan Vondráček byl také v Rusku, všichni tam chodí

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Premiér Andrej Babiš (ANO) čelí možnosti pádu vlády kvůli nejnovějšímu vývoji kauzy Čapí hnízdo. Na možný únos Babišova syna Andreje Babiše mladšího upozornil server Seznam Zprávy, rozhovor s předsedou vlády přinesla v neděli večer televize Nova. Přečtěte si, čím premiér ve vysílání mimo jiné bránil svou pozici. 

Reakce Andreje Babiše na demonstrace:

"Velice mě to mrzí, je mi to líto. Myslím, že demonstranti nemají pravdu. Říkají, že jsem estébák, to není pravda. Nikdy jsem s STB nespolupracoval. Pravda je na mé straně. Jsem přesvědčen, že pravda musí zvítězit."

Ke kauze Čapí hnízdo: 

"Můj syn byl zneužit novináři. První reportáž byla bez jeho vědomí i bez vědomí mé exmanželky. Novináři porušili zákony, ukradli kód na domě, kde je ten byt. Neřekli, že budou natáčet. Měli kameru v brýlích. Neříkali pravdu. Můj syn ani máma nevěděli, že jsou natáčeni. Novináři lhali, že ti dva s tímto souhlasili."

O Babišově cestě za synem do Švýcarska:

"Když jsem se setkal se synem, vysvětloval jsem mu, oč jde. Že novináři chtějí vyvolat spor mezi otcem a synem. Syn je přesvědčený, že na výlet do Ruska šel nedobrovolně. Přitom si tam ve finále našel přítelkyni. Se synem jsme hráli šachy. Nesnažil jsem se ho přesvědčit, aby přehodnotil názory."

Proč byl Babiš mladší odvezen na Krym a do města Krivoj Rog?

"Pan Protopopov je Rus a nemá víza do Evropy. Pan Vondráček byl také v Rusku, všichni chodí do Ruska. Syn tam byl dobrovolně, je z toho plno fotek a videí. Nechápu, proč by můj syn nemohl jít, kam chce."

Reakce na možný vznik bezpečnostního rizika:

"Byl jsem čtyři dny v zahraničí. Viděl jsem většinu politiků světa, Trumpa, Putina a další. Tihle lidé (čeští politici - pozn. red.) netuší, o čem mluví. Dělají politiku antibabiš, zviditelňují se na neštěstí mého syna. Je mi těchto politiků líto. Nemají jiný program."

Reakce na otázku, zda měl, nebo neměl "zatěžovat" své děti účastí na projektu Čapí hnízdo:

"Moje děti nabyly akcie v roce 2007, přičemž syn ještě v roce 2014 létal (jako dopravní pilot, pozn. red.). Dcera byla v projektu také, pak zkrátka měla dvě vnučky a vyvinul se její zdravotní stav. Nebyla ale v managementu. Když za vámi přijdou děti, že by chtěly podnikat, tak na to samozřejmě pohlížíte spíš pohledem otce než podnikatele. Proč by nemohla moje rodina podnikat? Co je na tom špatného? Nikdo nikoho nekorumpoval. Já mám čistý stůl."

"Aféru si vysvětluji tím, že rozhodnutí o Čapím hnízdě asi přijde a existuje tu tlak na policii a státní zastupitelství. Politici říkají, že mám jít okamžitě do vězení. Co to je? Na Václaváku už byla šibenice. Lidé mi nadávají, pokřikují, plivají na mě."

Reakce na vzniklou politickou krizi:

"Měl jsem pocit, že tomu (ČSSD - pozn red.) porozuměli. Hamáček zachránil ČSSD tím, že s námi šel do vlády. Požádám předsedu KSČM, abych mohl vystoupit na jejich poslaneckém klubu, abych to mohl vysvětlit."

"Napsal jsem SMS Okamurovi, že se zapojuje do kampaně, kde se zneužívá můj syn. Okamura je jediný, kdo se mnou komunikuje. Ostatní mě uráží nebo kritizují. Napsal jsem mu, že jsem překvapený. Jel kolem úřadu vlády, pozval jsem ho na kafe. Žádná strana nemá důvod naši vládu shodit. Vláda je úspěšná."

"Určitě bych přijal nabídku od prezidenta o znovusestavení vlády."