Babiš se postavil proti Benešové. Kárná žaloba na šéfa žalobců Zemana není možná, tvrdí premiér

Premiér Babiš a ministryně spravedlnosti Benešová

Premiér Babiš a ministryně spravedlnosti Benešová Zdroj: profimedia

Premiér Andrej Babiš (ANO)
2
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš se postavil proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové, která ve středu deníku Právo oznámila svůj záměr podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle předsedy vlády není tato žaloba možná, jak uvedl pro E15.

Babiš dnes s ministryní Benešovou hovořil právě o jejím záměru podat kárnou žalobu na šéfa žalobců Pavla Zemana. Benešová potvrdila, že byl podán podnět na kárné řízení právním zástupcem Imex Group Radkem Ondrušem. Tento advokát, který v minulosti rovněž působil jako žalobce na Nejvyšším státním zastupitelství a byl podřízeným Benešové, v kárném návrhu napadá Zemanovo jednání v souvislosti s Vrběticemi.

„Určitě to budu muset podat, protože jestli někdo porušuje zákon o státním zastupitelství, jinak nejde postupovat,“ řekla ve středu Právu Benešová. Podle jejího názoru neměl Zeman v kauze Vrbětice vystupovat, jelikož není dozorovým ani dohledovým státním zástupcem a prý se „pasoval do role jakéhosi generálního prokurátora“. S tím ale nesouhlasí předseda vlády Andrej Babiš. 

„Právní zástupce Imex Group podává různé podněty a oznámení na různé vysoké funkcionáře. Podnět ke kárnému řízení sice bude prověřen, ale jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit,“ uvedl Babiš.

Pavel Zeman byl podle něj vždy pouze na schůzky přizván. „Nikdy se neřešil trestní spis a nejvyšší státní zástupce nikdy nevystupoval jako dohledový nebo dozorový orgán. Je zcela legitimní pozvat si představitele zapojených institucí k řešení otázek souvisejících s přístupem Česka v rámci kauzy Vrbětice,“ doplnil Babiš.

„Od samého počátku tvrdím, že je pouze jedna vyšetřovací verze a že nelze vyloučit, že trestní řízení skončí odložením věci. Pokud se nám nepodaří oba podezřelé vyslechnout nebo zajistit jejich přítomnost. Takový je zákonný postup,“ uvedl Zeman pro ČTK.

U vrbětické kauzy ovšem vykonává dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně, dohledovým státním zastupitelstvím je tedy olomoucké vrchní státní zastupitelství.

„Pan nejvyšší státní zástupce dohled nevykonává, nemůže nám dávat žádné závazné pokyny, pouze jako osoba, která stojí v čele soustavy státního zastupitelství, od nás legitimním způsobem získává informace o této výjimečné trestní věci,“ vysvětlil šéf brněnských krajských žalobců Jan Sladký. Doplnil, že základní informace o kauze jsou Zemanovi průběžně poskytovány na základě příslušných interních předpisů soustavy státního zastupitelství.