Babiš slavil narozeniny, objevil se jako Pinocchio a přáli mu mrtví

Banner s Andrejem Babišem na Jižním městě

Banner s Andrejem Babišem na Jižním městě Zdroj: Vlastimil Poliacik

S dlouhým nosem se včera objevil ministr financí Andrej Babiš na banneru v Jižním městě u příjezdu od Průhonic. Vedle fotomontáže se na ní objevil vzkaz „ANO, od dnešních narozenin už jen pravdu…… SLIBUJU!“

Ministr financí v Průhonicích vlastní dvě vily a jeho firma Imoba tam má postavit novou rezidenční čtvrť.

Včera to nebylo jediné poťouchlé přání k narozeninám ministra financí. Ve včerejším vydání deníku Mladá fronta Dnes, který patří pod Babišovo vydavatelství Mafra, se objevil na čtvrté straně blahopřejný inzerát „Andymu ze Storchnestu“. Jako první na něj upozornil server Echo24.

Storchnest, německý překlad jména Čapí hnízdo, upomíná na Babišovu farmu na Benešovsku. Její vlastnictví měl podle zjištění týdeníku Euro ministr financí zakrývat a získat na ni evropské dotace.

Babiš po „vítězství“ s Čapím hnízdem slavil narozeniny: Dort od Moniky i obraz >>

Přání k narozeninám Andreje Babiše (Andyho ze Storchnestu) v deníku DnesPřání k narozeninám Andreje Babiše (Andyho ze Storchnestu) v deníku Dnes | Stepan Bruner, E15

Jména gratulantů podle Echo24 zase poukazují na lidi spojené s Babišovou minulostí. Bývalý šéf společnosti Slovenský plynárenský priemysel Ján Ducký svého času stejně jako český ministr financí usiloval o podíl v holdingu Chemapol, což se Babišovi později podařilo. Duckého zastřelil v lednu 1999 v Bratislavě neznámý vrah.

Anna Veverková pracovala jako vedoucí komunikace ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a s Babišem se dlouhodobě přátelila. Pomáhala mu založit jeho hnutí ANO, v roce 2012 ale organizaci opustila. V následujícím roce ji v Praze na přechodu srazilo auto.

Elena Trenčianská pomáhala ministrovi financí ovládnout holding Agrofert. Tomáš Kejla v ném pracoval jako analytik, kterého policie spolu s lobbistou Jackem Spyrou obvinila z pokusu o podvod na Babišovi. Zemřel v listopadu 2007, podle lékařské zprávy kvůli kombinaci požití alkoholu a předávkování léky.

A jméno „St. Báček“ upomíná na evidenci ministra financí ve svazcích StB. V červnu letošního roku soud rozhodl, že v nich Babišovo jméno bylo neoprávněně.