Babiš: Výběr českého eurokomisaře můžeme nechat na Bruselu

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Svérázné řešení koaličních sporů o osobě příštího českého eurokomisaře navrhl šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Českého zástupce v komisi by si podle něj mohl vybrat sám nový šéf Evropské komise. Že je to možná varianta, připustil po jednání vlády i ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Koalice se na jménu českého zástupce nedohodla ani na dnešním jednání

„Možná by bylo nejlepší, kdyby předseda komise si vybral, že mu dáme na výběr všechny kandidáty, kteří jsou navrhováni koaličními partnery, a možná on si vybere toho správného, abychom se tady zbytečně nedohadovali,“ poznamenal Babiš.

Dienstbier sice toto řešení připouští, komise by ale měla při výběru vzít v úvahu i výsledky voleb. „Samozřejmě, že je přípustná i varianta, že bychom nechali vybrat šéfovi Evropské komise, že by si možná i on sám mohl říct o více kandidátů, to se vůbec nedá vyloučit, protože tato věc už byla také v minulosti zmíněna,“ řekl.

Asi nejdůležitější ale podle něj bude oblast, které se bude český zástupce věnovat. V ní je zatím v koalici docela shoda. Koaliční strany zatím diskutovaly o pěti možných portfoliích - dopravě, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovacích, vnitřním trhu a energetice. U posledních dvou ale i někteří členové koaliční rady připouštějí, že na ně ČR nejspíš nedosáhne a připadnou některé z větších unijních zemí.

„Superkandidát“ Telička

O poznání větší rozpory panují, pokud jde o personální obsazení postu. ČSSD navrhuje bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Sociální demokraté již obsadili řadu důležitých funkcí v zemi a Telička je navíc nejlepší kandidát, myslí si Babiš. „Pokud má hnutí ANO nějakého superkandidáta, tak nám ho zatím zapomnělo sdělit,“ poznamenal k tomu Dienstbier. Je tak poměrně pravděpodobné, že by koaliční rada mohla jednat i o alternativních kandidátech.

Šéf Evropské komise by mohl být znám již na konci tohoto týdne, kdy se v Bruselu sejdou premiéři a prezidenti zemí EU. Ti by přes dosavadní odpor Londýna a Budapešti mohli podpořit kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera, kterého by pak již v polovině července mohl zvolit europarlament. Následně pak nový šéf komise osloví jednotlivé členské země.

Pavel Telička: Eurokomisařem by neměl být sociální demokrat