Babiš: Výbuch ve Vrběticích byl útokem na zboží, ne akt státního terorismu. Škody půjdou za Ruskem

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021) Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)
2
Fotogalerie

Výbuch ve Vrběticích na Zlínsku nebyl aktem státního terorismu, šlo o útok na zboží bulharského podnikatele. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Uvedl to premiér premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že ministerstvo financí už připravuje právní kroky k možnému vymáhání škod, které přesahují jednu miliardu korun. Česko kvůli informacím bezpečnostních složek o víkendu z Prahy vyhostilo 18 členů ruské diplomatické mise.

I podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše a předsedy Starostů Víta Rakušana by měl ruská strana hradit veškeré náklady jednotlivcům i firmám v případě, že se prokáže, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích skutečně stojí Rusko.

Orgány činné v trestním řízení pracují s verzí, že cílem útoku ve Vrběticích byl materiál určený k převozu do Bulharska. Dodal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Exploze tak vůbec neměla nastat na území Česka. 

Vláda ale nepřistoupila k odtajnění zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), které Babiš navrhoval, kvůli stále probíhajícímu vyšetřování. Zeman ale odhalil několik detailů, když uvedl, že v období prvního výbuchu byli do skladu objednáni dva lidé. „Následně bylo zjištěno, že užívali falešnou identitu občanů Moldavska a Tádžikistánu,“ dodal. Dvojice do Česka přicestovala za užití ruských krycích dokladů, ubytovala se v Praze a Ostravě. „Na základě kriminalistického zkoumání byli ztotožněni s útočníky ze Salisbury,“ potvrdil Zeman.

Česká policie o víkendu zveřejnila informaci, že Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrá po dvou mužích. Podle fotografií i jmen z pasů mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018. Média muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítlo.

Své občany Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, po kterých česká policie v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích pátrá, vydat nemůže. Je to v rozporu s ruskou ústavou, řekl agentuře Interfax nejmenovaný zdroj. „Můžeme prohlásit, že tyto dvě osoby je možné spojit s událostí ve Vrběticích,“ uvedl šéf NCOZ Jiří Mazánek.

Zeman odmítl kritiku, že vyšetřování trvalo příliš dlouho. Ovlivnila ho doba ohledávání místa činu. „Probíhalo to v závislosti na postupu likvidačních prací, pyrotechnické práce skončily teprve na podzim 2020,“ dodal. Při vyšetřování podle něj bylo zajištěno velké množství stop a důkazů, které zatím není možné zveřejňovat. Odhalení spojitosti se Salisbury pak vyplývá z toho, že se událost odehrála později. „Nemohli jsme to začít spojovat dříve než po roce 2018,“ uzavřel Zeman.