Boření mýtů: kvůli práci by se přestěhovala většina Čechů

Ochota cestovat za prací neroste s vyšším vzděláním. Roli hraje především motivace.

Ochota cestovat za prací neroste s vyšším vzděláním. Roli hraje především motivace. Zdroj: Martin Siebert

Dlouhodobě konzervativní přístup Čechů k práci se mění. Kvůli zaměstnání by se nyní přestěhovalo sedm lidí z deseti. Třetina se nebrání ani práci v zahraničí. Změnit bydliště za žádných okolností naopak nechce 30 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který pro poradenskou firmu KPMG uskutečnila mezi 300 zaměstnanci agentura Data Collect.

„Zdá se, že začínáme bořit jeden z největších národních mýtů o nízké pracovní mobilitě Čechů. Ačkoli u nás panuje povědomí, že se stěhování za prací bráníme, náš průzkum naznačuje opak. Na konci ekonomické recese si totiž dobře uvědomujeme finanční rizika spojená s přehnaným patriotismem a začínáme být otevření nabídkám z jiných pracovních trhů,“ komentoval výsledky partner KPMG ČR Otakar Hora.

Ochota Čechů stěhovat se za prací klesá s věkem. Zatímco lidé do 30 let by se odstěhovali v 75 procentech, starší věkové kategorie by přesídlily jen v 65 procentech případů. „Jakmile přijde rodina, budujeme si zázemí a stáváme se závislejší na našem okolí i lokalitě. Naše rozpočty jsou navíc často zatíženy hypotékami, které nám v stěhování brání,“ upozornil Hora.

Nejde o vzdělání, ale o motivaci

Podle průzkumu jsou překvapivě o něco flexibilnější v tomto směru ženy. Svůj domov by kvůli práci, na rozdíl od 67 procent mužů, dokázalo opustit 75 procent z nich. Výsledky naznačují, že ženy se začínají čím dál více na pracovním trhu prosazovat, jsou ambicióznější, a logicky tedy i ochotnější se přizpůsobit požadavkům svého zaměstnavatele.

Přestává platit vžitá premisa, že čím vyšší vzdělání, tím větší otevřenost vůči pracovní mobilitě. Rozdíly panují především v motivaci. Nabídka dělnických profesí bývá v místě bydliště malá, proto jsou lidé s nižším vzděláním, tedy obvykle bez maturity, za prací nuceni dojíždět.

Nejvíce konzervativní přístup? Maturanti

Vysokoškoláci naopak vidí v práci mimo své bydliště především příležitost získat nové zkušenosti a lepší platové ohodnocení. Lidé se základním vzděláním nebo vyučení se tak častěji stěhují jen po dobu pracovního týdne, kompletně se přestěhovat je podle průzkumu ochotna necelá polovina z nich. Naopak tři čtvrtiny vysokoškoláků by se přestěhovaly trvale, 48 procent dokonce i do zahraničí. „Vůbec nejkonzervativnější odpovědi jsme získali od maturantů, kteří se zaměřují na pracovní nabídky pouze v rámci ČR,“ dodal Hora.

Do zahraničí by odešlo za prací jen osm procent Čechů