Ceny průmyslových výrobců v září zpomalily růst pod dvě procenta. Zdražilo zejména stavebnictví

Výroba Škody Superb v Kvasinách

Výroba Škody Superb v Kvasinách Zdroj: Škoda Auto

Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Karoq v závodu v Kvasinách
5
Fotogalerie

Ceny průmyslových výrobců v září zpomalily meziroční růst na 1,9 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Šlo o nejnižší růst od loňského května. Zemědělské ceny v září zbrzdily meziroční růst na dvě procenta z 4,1 procenta o měsíc dříve. Zdražování ve stavebnictví naopak zrychlilo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslové ceny předznamenávají další vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků.

Meziročně rostly ceny všech sledovaných výrobců. "Jediný pokles jsme zaznamenali u zemědělských výrobců v odvětví rostlinné výroby, kde srpnový růst cen o 2,8 procenta vystřídal pokles o 0,9 procenta. Nejvyšší mírou k tomu přispěl pokles cen obilovin a olejnin," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

"Ceny ropy zůstávají relativně nízko, průmyslové ceny v eurozóně dokonce meziročně klesají a domácí inflační tlaky začínají slábnout," komentoval čísla analytik Komerční banky František Táborský. Růst výrobních cen by měl dále zpomalovat jak v závěrečném čtvrtletí letošního roku, tak v první polovině roku 2020, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Ke zpomalení růstu výrobních cen by měl přispět vývoj na cenách komodit, proti zrychlovaní cenového růstu bude podle něj působit také slabší růst české ekonomiky a s ním související zpomalení růstu mezd.

Na vývoj cen v průmyslu mělo vliv hlavně zdražení elektřiny a plynu o 7,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku v září stouply meziročně o 3,6 procenta. "Ceny v odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu vzrostly o 4,3 procenta," uvádí ČSÚ. Významně se naopak snížily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Levnější byly také chemické látky a výrobky. 

Stavební práce v září podle odhadů ČSÚ zdražily meziročně o 4,1 procenta, zatímco v srpnu to bylo 3,8 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v září vyšší o 2,7 procenta.

Ceny zemědělských výrobců zmírnily tempo růstu na dvě procenta ze srpnových 4,1 procenta. V rostlinné výrobě se ceny snížily o necelé procento, v živočišné výrobě naopak o 6,6 procenta stouply. Oproti minulému roku zdražily hlavně brambory, a to o více než 29 procent, a také ovoce o 20,4 procenta. Téměř o čtvrtinu se zvedly ceny jatečných prasat. Naproti tomu zlevnily olejniny a obiloviny či vejce.

Ceny tržních služeb pro podniky v září vzrostly meziročně o 2,8 procenta, o 0,1 procentního bodu rychleji než o měsíc dříve. Firmám zdražily hlavně služby v oblasti zaměstnání a za pojištění, zajištění a penzijní financování.