Růst české ekonomiky zpomaluje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,4 procenta. V prvním odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle zpřesněného říjnového odhadu meziroční růst o 2,4 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ve 3. čtvrtletí počítali s růstem meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně 0,7 procenta.

K pozitivnímu vývoji ve 3. čtvrtletí přispěla podle statistiků jak domácí, tak zahraniční poptávka. "K růstu hrubého domácího produktu nejvíce přispěly shodně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Na přírůstku hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví stavebnictví, obchodu a dopravy," uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Zaměstnanost se v porovnání s předchozím čtvrtletím nezměnila, meziročně se zvýšila o 1,2 procenta.

Předběžný odhad prozatím nespecifikuje detaily vývoje HDP. Více informací poskytne ČSÚ na konci listopadu.

Zpomalení tuzemské ekonomiky v letošním roce souvisí podle analytika ING Jakuba Seidlera nejen s vysokou srovnávací základnou minulého roku, ale také omezenými kapacitami tuzemských výrobců a slabší zahraniční poptávkou. "Na zpomalení průmyslu se projevuje nejvíce zpomalováním váhově nejvýznamnější výroby automobilů, která v letošním roce zhruba stagnuje," uvedl.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.