Česko může přijít o stovky miliard z EU. Kvůli zákonu o úřednících

Euro

Euro Zdroj: profimedia.cz

Česku hrozí zablokování finančních toků z evropských strukturálních fondů od roku 2014. Evropská komise údajně Česku vyčítá, že nepřijalo zákon o úřednících, jímž čerpání podmiňuje. Teoreticky by prý Česká republika mohla přijít v přepočtu o víc než 500 miliard korun.

Evropská komise dnes zveřejní svá doporučení pro jednotlivé členské země. Podle Českého rozhlasu komise Praze vytkne, že stále nepřijala zákon o úřednících, jehož přijetí je nutnou podmínkou odpolitizování státní správy. Zástupci komise Česku sdělili, že bez přijetí kvalitního zákona o úřednících nebude moci z evropských strukturálních fondů od roku 2014 čerpat žádné peníze.

Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o úřednících nemá. K jeho přijetí se přitom zavázala už při svém vstupu do EU. Komise ve svém doporučení údajně píše, že kvalita státní správy je jednou z podmínek pro čerpání evropských peněz v období let 2014-20.

Komise dále doporučí snížení rozdílu mezi tím, co státu na daních odvedou zaměstnanci, a co živnostníci. Komise připomíná, že v Česku je běžný tak zvaný švarcsystém, který doslova označuje za „zvrácený“.

Vedle toho má komise výhrady i k údajně pomalému nárůstu věku pro odchod do důchodu v České republice. Ten se u mužů zvyšuje o dva měsíce za rok. V roce 2020 by tak Česko mělo třetí nejnižší věk pro odchod do důchodu ze všech zemí EU, a to 63 let a osm měsíců. Ve velké většině ostatních členských zemí by to přitom bylo minimálně 65 let.

V doporučení, jehož konečný text může ještě projít drobnými úpravami, Evropská komise také kritizuje plánované snižování deficitu českého státního rozpočtu. Pro období počínaje rokem 2014 podle ní Česko dostatečně nespecifikovalo, jakými opatřeními chce poklesu schodku dosáhnout. Komise není spokojená se způsobem, jakým ministerstvo financí ke snižování schodku přikročilo. V dokumentu píše, že je potřeba „podstatně zlepšit kvalitu fiskální konsolidace“.

Komise už dříve uvedla, že česká vláda dosáhla snížení deficitu hlavně díky plošným škrtům a omezení investic. Nyní je podle komise pro Česko výzvou kvalitu konsolidace zlepšit, a to například tím, že se prioritou stane čerpání peněz z evropských fondů a zlepšení fungování státní správy a zadávání veřejných zakázek.