Česko požádalo tři země o pomoc s péčí o covidové pacienty. Na jejich převozy zatím nedošlo

Péče o covidové pacienty v Anesteziologicko-resuscitační klinice v Thomayerově nemocnici v Praze (3.3.2021)

Péče o covidové pacienty v Anesteziologicko-resuscitační klinice v Thomayerově nemocnici v Praze (3.3.2021) Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Péče o covidové pacienty v Anesteziologicko-resuscitační klinice v Thomayerově nemocnici v Praze (3.3.2021)
Péče o covidové pacienty v Anesteziologicko-resuscitační klinice v Thomayerově nemocnici v Praze (3.3.2021)
Jan Blatný
4
Fotogalerie

Česká republika aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s onemocněním COVID-19 do Německa, Švýcarska a Polska. Důvodem je podle rezortu zdravotnictví, že řada nemocnic není schopna pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče. Zatím ale nebylo požádáno o převoz konkrétního pacienta. Nicméně nemocnice Pardubického kraje vytipovaly prvního pacienta, který by mohl být převezen k další léčbě do zahraničí. Leží v Orlickoústecké nemocnici.

Saské nemocnice jsou připraveny přijmout prozatím devět českých pacientů s těžkým průběhem nemoci COVID-19, další lůžka pak nabízí další německé spolkové země. Uvedl to saský premiér Michael Kretschmer.

„Účinné zastavení koronavirové pandemie se podaří jen společně. Čeští sousedé jsou naši přátelé a my jsme vděční za rostoucí důvěru a za společné soužití. V časech krize je pro nás pomoc samozřejmostí,“ uvedl Kretschmer. „Českou republiku podporujeme v boji proti koronaviru a v saských nemocnicích pro Česko rezervujeme až devět míst na jednotkách intenzivní péče,“ dodal.

O transportu do zahraničí rozhodne ošetřující lékař. Odešle ministerstvu formulář s žádostí, úřad jej vloží do evropského systému včasného varování a reakce. Nemocnice následně zajistí dokumentaci pacienta v jazyku přijímající země a získá souhlas pacienta s převozem, uvedl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Pokud je nutné péči v zahraničí hradit, schválí ji zdravotní pojišťovna. 

Zahraniční nemocnice následně stanoví termín přijetí pacienta. Vysílající nemocnice zajistí transport, respektive poskytovatele zdravotnických služeb, který má vybavení a oprávnění pro převoz. Přepravu uhradí ministerstvo, následně požádá Evropskou unii o refundaci, doplnil Černý.

Podle dat ministerstva je k dnešku v ČR volných 14 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních, avšak za cenu praktického pozastavení odložitelné péče. „Intenzivně probíhají také transporty pacientů mezi kraji, kdy Národní dispečink lůžkové péče realizuje až desítky překladů denně. Pro posílení personálu se využívají také dobrovolníci Českého červeného kříže, studenti zdravotnických a lékařských oborů a také kapacity Armády ČR,“ poznamenal resort.

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu řekl, že Česká republika má dojednaných 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. Švýcarsko podle něj nabízí dvacítku míst včetně přepravy vlastním letadlem. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) jeho úřad učinil kroky, aby bylo možné využít také polskou pomoc. Hamáček v této souvislosti hovořil o kvótě 200 lůžek. Nabídku pomoci Česku dalo i Slovinsko.

Epidemie nového typu koronaviru a jeho britská mutace přivedla české nemocnice na hranu jejich kapacit. Ve vážném stavu s covidem-19 bylo ve čtvrtek v Česku hospitalizováno 1735 lidí. Pacientů s koronavirem je v nemocnicích 8153.