Čeští poslanci schválili asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Sněmovna schválila v noci po mnohaměsíčních průtazích asociační dohodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Dohodu kritizovali v několikahodinové debatě poslanci opoziční KSČM. Senát přitom podpořil dohodu bez větších diskusí už loni v prosinci. Poslední krok, samotná ratifikace, nyní bude na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Souhlas s ratifikací vyjádřilo 107 ze 138 přítomných poslanců. Proti bylo 29 komunistických poslanců. Sociální demokrat Jaroslav Foldyna neprosadil doprovodné usnesení, v němž měli poslanci uvést, že Ukrajina se začne přibližovat k EU až potom, co prosadí dalekosáhlé ekonomické a politické reformy.

Návrh taky poukazoval na nutnost „omezení vlivu zkorumpovaných oligarchů s jejich soukromými armádami“ a utlumení projevů extrémního nacionalismu. Psalo se v něm dále o decentralizaci země při zachování celistvosti a svrchovanosti. Pro návrh hlasovala jen ČSSD a předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Česká republika patří ke čtyřem posledním státům evropské osmadvacítky, které smlouvu dosud neratifikovaly

Debatu provázely ostré slovní přestřelky i o nacismu a komunismu nebo o někdejším kontroverzním ukrajinském politikovi Stepanu Banderovi. Komunisté mluvili o polofašistickém režimu na Ukrajině. Zvolili i zdržovací taktiku, když si dvakrát vzali přestávku na jednání klubu a neúspěšně navrhovali rozhodování o smlouvě odročit. Představitelé koalice i pravicové opozice naopak zdůrazňovali potřebu schválení dohody, pomůže podle nich stabilizaci Ukrajiny.

Česká republika patří ke čtyřem posledním státům evropské osmadvacítky, které smlouvu dosud neratifikovaly. V této skupině jsou ještě Kypr, Řecko a Belgie.

Dohoda ležela ve Sněmovně déle než rok. Už dřív ji vedle dalších zemí unie ratifikovaly i Evropský a ukrajinský parlament. K principům smlouvy patří úcta k demokratickým zásadám, lidským právům a základním svobodám, zásady svobodného tržního hospodářství a boj proti korupci.

V debatě o Ukrajině padala ostrá slova

Padala slova o agentech, vymývání mozků, vyhánění komunistického ksindlu z Ukrajiny a také o Putinových derviších. Tento termín použil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Pokud by podle něj poslanci asociační dohodu odmítli, „tak to znamená, že jsme rozmnožili řady Putinových dervišů“.

Debatu vyostřil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, podle něhož ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) „dělá, že nic nevidí, a jen papouškuje to, co hlásí Spojené státy americké nebo Evropská unie“. „Ať mi klidně někdo řekne, že tam (na Ukrajině) fašouni nejsou a nederou se znovu k moci,“ prohlásil. Uvedl také, že exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se s dalšími „bijci“ s těmito lidmi nechávali fotografovat.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poté odpůrcům smlouvy vzkázal, že by měli férově přiznat, že smlouvu nechtějí, protože ji nechce ruský prezident Vladimir Putin. „Přestaňte nás školit z demokracie a přestaňte používat zástupné argumenty jenom proto, že závodíte, kdo tomu Putinovi z vás vleze do zadnice dřív a hloubš,“ prohlásil.

Martin Novotný (ODS) označil výhrady k dohodě za pozoruhodnou přehlídku propagandistické mašinérie jinak velmi schopných a sofistikovaných propagandistických agentur z východu

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik na to řekl, že komunisté jsou hrdi na to, že nejsou ničí agenti. „Ani Putina ani kohokoli jiného,“ zdůrazňoval s tím, že se komunisté o své politice nemusí chodit radit na žádné velvyslanectví. „Já se tam nemusím jezdit školit, nemusím nikomu strkat hlavu do zadnice,“ přisvědčil Ondráček.

Kalousek ocenil, že komunisté zdůrazňovali, že opravdu nejsou ničí agenti. „Myslím si, že byste si za to zasloužili nějaká krycí jména. Kdyby se vám líbilo třeba Bureš, tak upozorňuji, že to už je obsazené. Nebo kdybyste třeba chtěli Falmer, tak to už je taky obsazené,“ uvedl. Pod uvedenými jmény byli ve svazcích komunistické StB vedeni vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Proti Kalouskově vystoupení se ohradil Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Pan Kalousek je drzej jak vopice. Jak tady někoho nařknete z nějakých agentských mánií. Vy máte takovou drzost tady mluvit tímto způsobem,“ rozhořčil se. Martin Novotný (ODS) označil výhrady k dohodě za „pozoruhodnou přehlídku propagandistické mašinérie jinak velmi schopných a sofistikovaných propagandistických agentur z východu“.