Čeští vojáci budou cvičit v Mongolsku, piloti vyrazí na Baltic Eye

Dny NATO 2015: tank T-72 české armády

Dny NATO 2015: tank T-72 české armády Zdroj: ctk

Česká armáda pošle příští rok cvičit vojáky například do Mongolska, počítá také s účastí na cvičení sil rychlé reakce NATO. V Česku jsou v plánu dvě velká cvičení, kterých se v obou případech zúčastní kolem 300 zahraničních vojáků a 30 spojeneckých letounů. Vyplývá to z přehledu plánovaných cvičení ministerstva obrany. Kompletním seznamem se bude v pondělí zabývat vláda.

Jedním ze cvičení, kam česká armáda pošle nejvíce vojáků, by měl být Brilliant/Noble Jump, tedy cvičení sil rychlé reakce NATO. Jeho cílem je prověřit, zda jsou vybrané jednotky schopny se ve stanoveném limitu přesunout na místo potřebného nasazení. Podle plánů by toho měly být schopny kdekoli na světě od pěti do 30 dnů. Armáda je připravena na cvičení vyslat až 350 osob, záležet bude na rozhodnutí aliančního velitelství.

České ozbrojené síly počítají také s účastí na cvičení sil zemí visegrádské skupiny (V4) Slovak Shield 2016, které se pořádá podle nově vznikající výcvikové strategie V4. V jeho organizaci by se v budoucnosti měly členské země střídat, na Česko přijde řada v roce 2019.

Česká armáda na cvičení na Slovensko v příštím roce pošle jednotku o síle 120 vojáků, její jádro budou tvořit příslušníci 7. mechanizované brigády. Kromě jednotek V4 se ho zúčastní i Američané.

Příprava pro Mali

Asi 60 vojáků by mělo odjet do Mongolska na cvičení Khaan Quest, které je zaměřeno na přípravu velitelů a specialistů především průzkumných jednotek pro nasazení ve ztížených klimatických podmínkách. Jejich vyslání bude součástí přípravy jednotky, která by se měla zúčastnit zahraniční mise v Mali.

Piloti letounů L-159 mají v plánu cvičení Baltic Eye I, které jim má pomoci v přípravě k nasazení v rámci takzvaného vzdušného dohledu. Konat se bude čtyřikrát za rok po jednom dni ve vzdušném prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. Do cvičení se vždy zapojí dva letouny L-159.

Piloti čtyř těchto strojů se také zúčastní cvičení Baltic Eye II. To má za cíl sladit české a litevské letectvo při zabezpečení obrany letecké základny a stanoveného vzdušného prostoru. Jde o jedno z opatření, která souvisejí s vývojem situace na východní hranici NATO. Má ujistit spojence o platnosti závazku kolektivní obrany. Česko do Litvy vyšle 32 vojáků a čtyř letouny L-159.

Ample Strike

Se spojeneckými letci budou čeští piloti spolupracovat i v rámci dvou velkých českých vojenských cvičení. Tradiční Ample Strike, na kterém trénují předsunutí letečtí návodčí a posádky taktického i vrtulníkového letectva podporu pozemních sil, se zúčastní kolem 300 zahraničních vojáků a 30 spojeneckých letounů.

Stejný počet spojenců a jejich strojů zasáhne i do cvičení Clean Care 2016, ve kterém budou nacvičovat zdravotnické jednotky poskytování zdravotnické péče při eliminaci účinků zbraní hromadného ničení.