Co s tramvajemi? TOP 09 vede Prahu do bitvy se Škodou Transportation

Tramvaj Škoda 15T ForCity

Tramvaj Škoda 15T ForCity Zdroj: Skoda Transportation

Radní TOP 09 pověřili vedení pražského dopravního podniku jednáním o změně kontraktu na nákup tramvají za 19,2 miliardy korun. Dlouhodobou a údajně nevypověditelnou smlouvu, která zadlužený podnik finančně tíží, chtějí rozložit do delšího časového období. Navíc by mělo být vyjednáno snížení počtu tramvají, které musí podnik odebrat. Oznámil to Tomáš Hudeček (TOP 09), který je nyní pověřen řízením města.

„Jsem přesvědčen o tom, že se o to musíme pokusit,“ řekl Hudeček v online rozhovoru na E15.cz, kde odpovídal na otázky čtenářů.

Dopravní podnik, který je největší firmou v majetku města, se dlouhodobě potýká s finančními potížemi. Má dluhy a závazky z nevýhodných smluv, které byly v minulosti uzavřeny. V opatřeních, které podnik městu nedávno navrhl, bylo kromě úspor a dalších opatření také zdražování jízdného. TOP 09 kvůli tomu už tehdy navrhovala změnu nebo vypovězení smlouvy na nákup tramvají.

„Získání prostředků pro dopravní podnik vidím mimo jiné právě v možnosti prolongace dodávek nových tramvají a rozložení jejich financování. Samozřejmě kromě zvýšení efektivity fungování samotného DPP,“ dodal na E15.cz Hudeček.

Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. V současnosti podnik řeší osmimiliardový směnečný program, aby mohl zaplatit další dodávky.

Pád dosavadní rady způsobila právě doprava

Téma dopravy a financování dopravního podniku bylo jedním z problémů, na jehož řešení se nedokázala domluvit koalice TOP 09 a ODS. Podle TOP 09 to byl jeden z důvodů jejího pádu.

Roční náklady na provoz dopravního podniku činí kolem 14 miliard korun. Podnik tvrdí, že od města dlouhodobě dostává málo peněz na služby, které od něho Praha žádá. Loni to bylo 10,6 miliardy korun.

TOP 09 nadále o budoucím řízení metropole jedná s oběma možnými partnery k sestavení koalice - ODS i ČSSD, řekl dnes předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Se zástupci ČSSD se představitelé TOP 09 znovu sejdou v pondělí, zaslali také návrh koaliční smlouvy ODS. Případnému partnerovi nabízejí například křeslo náměstka primátora či magistrátní rezort zdravotnictví.