ČSSD a ANO sblížily své postoje k rozpočtu a daním

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Sociální demokracie a hnutí ANO sblížily své postoje k daním a zmírnily dosavadní rozpory v oblasti ekonomiky. Rýsuje se tak varianta, že budoucí koalice následující dva roky ponechá daně na současné úrovni. ČSSD má sice ještě o takové možnosti pochybnosti, zcela ji ale neodmítla. Právě daně byly dosud velkou překážkou v jednání o koalici mezi ČSSD a ANO.

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by při zachování daní mohly v rozpočtu chybět peníze na zdravotnictví, valorizaci důchodů či podporu rodin. Návrh expertních týmů, které se ekonomickými oblastmi zabývaly, je proto podle něj jen doporučením pro hlavní vyjednavače obou stran. ANO předpokládá, že peníze získá například lepším výběrem daní a efektivnějšími nákupy. Do rozpočtu na příští rok ale podle ČSSD obě strany určitě zasahovat nebudou.

Zachovat by se mohla také takzvaná solidární přirážka, tedy v podstatě druhá sazba daně z příjmu pro vysokopříjmové skupiny, která má platit až do konce roku 2015. Shoda panuje i na zavedení majetkových přiznání jak pro politiky a některé státní úředníky, tak pro ostatní občany. Pro občany by to platilo zřejmě od roku 2015 a opatření by se dotklo osob, u nichž existuje podezření, že svůj majetek nenabyly legální cestou. O částce, od níž by se původ majetku prokazoval, se podle ANO bude ještě jednat. Hranice by se mohla pohybovat kolem 20 milionů korun.

Blíže už jsou obě strany také v názorech na to, jak kontrolovat tržby firem. Registrační pokladny, které navrhovala ČSSD, jsou ale podle ANO přežité a hnutí miliardáře Andreje Babiše chce navrhnout modernější metody. Inspirovat se chce v systému, který funguje v Chorvatsku.

Sporné body, na nichž se strany neshodnou, by podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka nemusely být jasně zakotveny v koaliční smlouvě a mohly by se vyřešit až později. Jiní zástupci ČSSD s tím ale nesouhlasí.

David Klimeš: Drahý pravičák Babiš