ČSSD: Demokracie nesmí být předmětem manipulace oligarchů

ČSSD, Sobotka, Chovanec

ČSSD, Sobotka, Chovanec Zdroj: ctk

Demokratický systém Česka se nesmí stát předmětem manipulace ze strany bohatých oligarchů, vlastnících a kontrolujících současně firmy, média i politická uskupení, usnesla se dnes na sjezdu sociální demokracie. Tato část její programové rezoluce přitom jasně míří proti ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který je majitelem Agrofertu a řady médií.

„Proto, abychom tu brzy neměli jen parodii na demokratický systém, v níž místo politických programů a demokratických stran budou spolu o vliv na budoucnost státu soupeřit jen bohaté podnikatelské klany, potřebujeme v zákonech jasněji definovat střet zájmů, zpřísnit pravidla pro financování politických stran a volebních kampaní a zpřesnit mediální legislativu,“ je přesvědčena vládní strana.

„Důležitá je rovněž garance ekonomické stability, nezávislosti a názorové vyváženosti veřejnoprávních médií,“ stojí také v rezoluci, kterou přijal dnes skončený sjezd. O veřejnoprávních médích se v posledních dnech začalo mluvit kvůli úvahám prezidenta Miloše Zemana a některých senátorů o tom, že by lidé nemuseli platit koncesionářské poplatky České televizi. Podobný názor mají i někteří členové hnutí ANO.

„Připravovaná novela ústavy by měla potvrdit fakt, že naše země bude i v budoucnu parlamentní demokracií a Poslanecká sněmovna bude nadále volena na základě poměrného volebního systému,“ usnesli se také sociální demokraté. Právě Babiš by přitom upřednostnil zavedení většinového volebního systému.

V dalších částech programové rezoluce ČSSD hovoří například o znovuzavedení výplaty nemocenské i v prvních třech dnech nemoci, dalším zvyšování minimální mzdy nebo zastropování věku pro odchod do důchodu. Dotýká se i opatření proti lichvě, omezování šedé ekonomiky nebo zrychlení výstavby dopravní infrastruktury.