ČSSD má podmínku, chce od ANO a lidovců kalkulaci státního rozpočtu

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům Zdroj: Tomas Novak, Euro

Sociální demokraté požadují, aby ANO a lidovci provedli kalkulaci příjmů a výdajů státního rozpočtu. Je to podmínka, aby se jednání o vládě mohla posunout dál, řekl dnes místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po jednání grémia své strany, které dosavadní povolební vyjednávání bilancovalo. ANO i KDU-ČSL chtějí požadavku sociálních demokratů vyhovět.

Zaorálek uvedl, že trojice stran již našla shodu v celé řadě oblastí. „Problém je v tom, že debata a diskuse a spor byl v něčem, co je úplně základní, a to je otázka daňových příjmů, státního rozpočtu, a proto zase nemohu nějak moc jásat, protože pokud nedokážeme vyřešit tu základní otázku výdajů a příjmů státního rozpočtu, otázku daní, tak celá stavba stojí na velmi chatrných základech,“ řekl.

Vedle postoje k církevním restitucím je právě otázka daní a rozpočtové politiky druhou velkou oblastí, která potenciální koaliční partnery rozděluje. Zatímco sociální demokraté požadují progresivní zdanění příjmu fyzických osob a nárůst firemních daní, ANO to odmítá. Lidovci sice souhlasí s daňovou progresí, nikoli však s růstem korporátních daní.

ČSSD podle Zaorálka prý předložila jasnou kalkulaci srovnávající předvolební sliby se zdroji na jejich financování.

„A my bychom stáli o to, aby nyní podobnou kalkulaci provedli i naši partneři a řekli, jakým způsobem chtějí pokrýt své představy o výdajích státního rozpočtu, protože, myslím si, že tahle kalkulace je podmínkou toho, abychom se hnuli dál,“ uvedl také místopředseda nejsilnější parlamentní strany.

Stejnou analýzu čekají lidovci i od ČSSD

KDU-ČSL podrobnou finanční kalkulaci chystá. „Samozřejmě připravujeme, nejsme naivní,“ reagoval první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Stejnou analýzu však jeho strana čeká od sociálních demokratů. „Pokud chtějí rušit například poplatky v nemocnicích, chceme vědět, jak to budou řešit,“ uvedl Jurečka. Příští týden se podle něj sejdou expertní týmy ČSSD a KDU-ČSL z oblasti ekonomiky a zdravotnictví.

Podobě hovořila i místopředsedkyně ANO Věra Jourová, podle níž hnutí pravděpodobně připraví alternativní návrh rozpočtu, trvá ale na tom, že se daně zvyšovat nemají. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Jaroslava Faltýnka je podrobná kalkulace samozřejmostí. Zároveň zopakoval, že by stát měl peníze získat především lepším výběrem daní a ušetřit centrálními nákupy.

Trojici stran nyní čeká druhé kolo jednání, v němž se soustředí především na oblasti, v nichž se zatím neshodnou. Vyjednávací týmy ČSSD a ANO se podle Jourové sejdou tuto neděli.