ČSSD má šanci na tři vysoké ústavní funkce

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům Zdroj: Tomas Novak, Euro

Sociální demokracie včera nakročila k tomu, aby ovládla tři ze čtyř nejvyšších ústavních funkcí v České republice. Člen jejich strany Milan Štěch stojí v čele Senátu, jeho kolega Jan Hamáček je kandidátem na post předsedy Poslanecké sněmovny a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by se měl stát premiérem.

Sněmovna si své vedení zvolí zítra, ustavující schůze dolní komory byla po prvním dni jednání přerušena, volba vedení je prvním bodem zítřejší schůze.

Poslanecký klub ČSSD zvolil Hamáčka kandidátem na post šéfa sněmovny prakticky jednomyslně, od devětačtyřiceti přítomných dostal 48 hlasů: „Je to pro mne velká čest a závazek. Jsem připraven komunikovat se všemi poslaneckými kluby,“ uvedl.

Sociální demokraté a představitelé hnutí ANO se také dohodli, že dolní komora parlamentu bude mít pouze čtyři místopředsedy. První místopředsedkyní se má stát členka hnutí ANO Jaroslava Jermanová. Ta se včera také krátce představila. Jak řekla, je sice nováčkem ve sněmovně, nikoli však v politice. Bývalá starostka Krhanic v minulosti kandidovala za ODS a působila ve finančním zastupitelstvu Středočeského kraje.

Křeslo pro komunisty

Další křeslo místopředsedy mají mít komunisté – kandidátem je předseda KSČM Vojtěch Filip, a zřejmě také TOP 09. Ta navrhla místopředsedu strany Miroslava Kalouska. Čtvrtý post obsadí buď lidovci (nárokují ho pro předsedu Pavla Bělobrádka), nebo kandidát hnutí ANO.

Občanští demokraté mají také svou favoritku, a to Miroslavu Němcovou, která sněmovnu řídila v minulém volebním období. Jejich šance křeslo získat je ale prakticky nulová. O hnutí Úsvit, které nominuje Tomia Okamuru, platí totéž.

Počty mandátů jednotlivých stran v Poslanecké sněmovně:Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů | E15

Definitivní zatím není ani dohoda o počtu parlamentních výborů a o jejich obsazení. Například hnutí ANO prosazuje sloučení branného a bezpečnostního výboru, další politické frakce to však odmítají.

Předběžné dojednání zní, že vedení tří výborů obsadí komunisté, TOP O9, ODS, KDU-ČSL a Úsvit po jednom, zbytek si mezi sebe rozdělí socialisté a hnutí ANO. Fakticky se sněmovní výbory včetně počtu jejich členů ustaví až na dalším plenárním zasedání dolní komory parlamentu.

Filip: KDU-ČSL si nárokuje příliš