ČSSD schválila vnitřní referendum, hlasování o daních Tejc naprosadil

Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc

Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc Zdroj: CTK/ Michal Dolezal

Členové ČSSD budou v červenci hlasovat ve vnitřním referendu mimo jiné o změně v sestavování kandidátek. Záměr šéfa partaje a premiéra Bohuslava Sobotky schválilo jednoznačnou většinou širší vedení strany, tedy ústřední výkonný výbor. Bývalý předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc neprosadil, aby se do referenda zařadily otázky o zdanění církevních restitucí a o zavedení sektorové daně.

Výkonný výbor schválil i další dvě otázky navržené užším stranickým vedením o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách. Červencové referendum má být korespondenční a anonymní. Jeho výsledky by se pak odrazily ve změnách stanov, o nichž by hlasoval sjezd.

„Posilujeme jednoznačně vnitřní demokracii,“ okomentoval zavedení referenda Sobotka. Jde podle něj o signál lidem, že má smysl vstupovat do politické strany, protože budou mít vliv na podobu její politiky.

Tejc řekl, že proti jeho návrhům se Sobotka velmi důrazně postavil. Mrzí ho prý, že strana bude hlasovat jen o technologii moci. „Většinu členů nezajímá, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme,“ dodal Tejc, který bývá řazen mezi Sobotkovy oponenty a byl mezi účastníky takzvaného lánského puče po loňských sněmovních volbách.

Obava z odpovědí

Tejc si myslí, že jeho návrh na rozšíření referenda neprošel, protože se vedení strany bálo, jak členové odpoví. Tejc chtěl, aby v referendu členové ČSSD řekli, zda má strana navrhnou zákon, kterým by se zdanily církevní restituce, a zákon, kterým by se zavedla vyšší sazba daně pro energetický, telekomunikační a finanční sektor.

Změny v církevních restitucích i sektorovou daň měla sociální demokracie ve volebním programu. V koaliční smlouvě je jen obecná zmínka o sektorové dani. V jednáních s církvemi se socialistům a hnutí ANO nepodařilo změny v restitucích prosadit.

Refendum nemá zpochybnit koaliční smlouvu

V závěrečném hlasování podle Tejce jeho návrh podpořila téměř třetina hlasujících. Sobotka ale uvedl, že pokud pro Tejcovy dotazy hlasovalo sedm nebo 20 delegátů, je vidět, že po nich v ČSSD není poptávka. „To referendum neděláme proto, abychom zpochybňovali koaliční smlouvu,“ zdůraznil Sobotka.

První ze schválených dotazů směřuje k většímu otevření strany při výběru kandidátů do voleb. Na tom by se do budoucna mohli podílet všichni straníci, a ne jen stranické elity. Ve věci většího zastoupení žen by měli sociální demokraté vyjadřovat souhlas s tím, aby byl jejich podíl na kandidátkách nejméně dvoupětinový. Totéž by se v opačném gardu mělo týkat mužů.

Třetí otázka směřuje ke kumulaci funkcí, o níž se v posledních měsících ve straně často diskutovalo i kvůli tomu, že dvojice hejtmanů zvolených za ČSSD nedodržela stranické usnesení a ponechala si zároveň křesla ve Sněmovně. Sociální demokraté by hlasovali o tom, zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí.

Otázky referenda
Schválené a neschválené otázky vnitrostranického referenda ČSSD, jak o nich dnes rozhodl stranický ústřední výkonný výbor.
Schválené:
1) Souhlasím s tím, aby podle stanov o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu.
2) Souhlasím s tím, aby podle stanov ČSSD aspoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny tvořily osoby opačného pohlaví.
3) Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí.
Neschválené:
1) Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem zdanit církevní restituce.
2) Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem zavedení druhé (vyšší) sazby daně pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru.