ČSSD ve Sněmovně nepodpoří finanční ústavu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sociální demokracie v příštím týdnu ve Sněmovně nepodpoří ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, takzvanou finanční ústavu. Poslancům dnes takový postoj jednomyslně doporučilo vedení ČSSD. Informoval o tom předseda strany Bohuslav Sobotka, který je přesvědčen, že poslanci ČSSD budou doporučení respektovat.

„Pokud by tento návrh zákona byl přijat, tak by pravděpodobně znemožnil nové vládě, která přijde po volbách, realizovat velkou část opatření na oživení ekonomiky a podporu zaměstnanosti,“ popsal Sobotka jednu z hlavních výtek své strany.

Předsedovi ČSSD vadí i to, že vláda návrh předkládá v době, kdy zároveň navrhuje snižování příjmů státu. „My jsme přesvědčeni, že jakákoliv debata o mantinelech pro zadlužování státu se nemůže týkat jenom škrtů, ale musí se týkat také příjmů veřejných rozpočtů,“ uvedl. Návrh označil za pokrytecký, protože s ním vládní strany přicházejí po sedmi letech zadlužování v době, kdy dluh dosáhl 45 procent hrubého domácího produktu.

Takzvaná finanční ústava, která bez podpory sociálních demokratů nemůže projít, určuje mimo jiné maximální limit pro výši vládního dluhu. Obsažena je v ní i dluhová brzda, která stanoví, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat o vyslovení důvěry. Již při nižších pásmech zadlužení přitom návrh stanovuje určitá opatření, k nimž musí vláda přikročit.

Bohuslav Sobotka: Žádný populistický program si nemůžeme dovolit