Dojednáno, rozpočtový schodek má být sto miliard

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Deficit státního rozpočtu na příští rok bude sto miliard korun, shodla se včera vláda. Ministr financí Andrej Babiš po jednání kabinetu zároveň oznámil, že se počítá se zvýšením důchodů a učitelům, hasičům a policistům by měly vzrůst platy o 3,5 procenta. Mzdy politiků mají napřesrok stoupnout o jedno procento

„Završili jsme první kolo maratonu diskuzí o rozpočtu,“ uvedl šéf státní pokladny. Veškeré požadavky správců rezortů ovšem ještě vypořádány nejsou, diskuze o tom, kolik peněz dostanou jednotliví ministři, bude pokračovat. Návrhy příjmů a výdajů rozpočtových kapitol jsou tak zatím orientační. „Pro sociální demokracii není rozhodující, zda schodek bude sto, 102 nebo 103 miliard. Klíčové je, aby se celkový schodek udržel pod třemi procenty HDP,“ prohlásil nedávno premiér Bohuslav Sobotka.

Deficit sto miliard korun představuje 2,8 procenta hrubého domácího produktu. Již dříve vláda vyslovila souhlas se zvýšením výdajových rámců. Příští rok by to mělo být o šestnáct miliard, v roce 2016 o sedmadvacet miliard korun.

Završili jsme první kolo maratonu diskuzí o rozpočtu

Příznivou zprávu znamenalo jednání kabinetu pro kraje. Ještě letos dostanou 200 milionů korun, aby mohly lépe zabezpečit chod základních škol a začít budovat nové kapacity mateřských škol. Vzniknou proto dva nové fondy – jeden bude spravovat evropské peníze, druhý prostředky potřebné na spolufinancování projektů z evropských dotací.

Do „evropského“ fondu by v příštích letech, do roku 2020, mělo připlynout až dvanáct miliard korun, do „českého“ vláda napřesrok vloží přes 1,5 miliardy korun. „Mimo jiné by to mělo umožnit, aby v budoucnu byl zaveden povinný předškolní rok v mateřských školách,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Očekává také, že problémy s nedostatečnou kapacitou základních škol a školek se vyřeší do tří let.

Peníze z nových fondů by měly přednostně jít na rekonstrukci a modernizaci stávajících škol a předškolních zařízení, budou se však moci využít i na budování nových. Kromě toho budou školy a školky moci žádat o prostředky na nové vybavení.