Dotace na vznik pracovního místa se zčtyřnásobí, má to pomoci Ostravsku

Výroba

Výroba Zdroj: ctk

Investoři, kteří budou chtít zřídit pracovní místa v regionech s vysokou nezaměstnaností, by měli od státu dostat čtyřikrát vyšší podporu než teď. Místo dosavadních 50 tisíc korun získají od února na jednoho pracovníka od úřadu práce 200 tisíc. Podmínkou je, že post vydrží aspoň pět let.

Nařízení o zvýšení příspěvku dnes schválila Rusnokova vláda v demisi. Vyšší podporou chce řešit krizovou situaci v Moravskoslezském kraji, kde hrozí zejména propouštění horníků.

Podpory mají přilákat investory do oblastí s nezaměstnaností o polovinu vyšší, než je celorepublikový průměr. Ten v listopadu činil 7,7 procenta. Podle údajů resortu práce za druhé loňské pololetí by tak příspěvky měly směřovat do šesti okresů.

Nová výroba, technologická centra či centra strategických služeb by mohla buď vzniknout, nebo se rozšířit v Moravskoslezském kraji v okresech Bruntál a Karviná, v Ústeckém kraji v okresech Most, Chomutov a Ústí nad Labem a v Olomouckém kraji v okrese Jeseník.

Sto tisíc by nestačilo

Ministerstvo financí se čtyřnásobným růstem příspěvku nesouhlasilo, chtělo ho zvednout na 100 tisíc korun. Podle ministerstva práce je v regionech s vysokou nezaměstnaností ale třeba nabízet atraktivnější investiční pobídky.

„Aktivní politika zaměstnanosti, která motivuje k vytváření nových pracovních míst, je pro stát výhodnější než proplácení dávek nezaměstnaným,“ zdůvodnilo svůj návrh ministerstvo práce.

Po snížení dotace projekty skoro zmizely
Příspěvek 200 tisíc korun na zřízení pracovního místa se v problémových regionech České republiky vyplácel do konce února 2008. Pak se snížil na pouhých 50 tisíc korun. Při vyšší podpoře se ročně uskutečnilo podle podkladů pro vládu 40 až 60 projektů, po snížení ani ne desítka. V roce 2009 to byl dokonce jen jeden.

Do podpor na vznik pracovních míst by do roku 2016 mohlo jít celkem 900 milionů korun. Ministerstvo práce to odhaduje podle dosavadního zájmu investorů a jejich očekávaného chování. Na financování má resort dost peněz, které se dosud nevyužívaly.

Investice se státu vrátí za méně než dva roky

Vynaložené peníze se prý vyplatí. „Vzniknou nová pracovní místa, zaměstnanci a firmy budou platit odvody, vydá se méně sociálních dávek, nastartuje se ekonomika a využijí se už připravené průmyslové zóny,“ vypočítal v návrhu resort práce.

Podle jeho propočtů se peníze investované do jednoho pracovníka vrátí zhruba za rok a osm měsíců. V Moravskoslezském kraji je člověk v evidenci nezaměstnaných v průměru 717 dní, v Ústeckém 685 dní.