EU: Volný obchod s USA přinese každé domácnosti 540 eur za rok

Německý námořní přístav Bremerhaven

Německý námořní přístav Bremerhaven Zdroj: CC BY-SA-3.0 DE: Martina Nolte

Jednání o zóně volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy v posledních týdnech váznou. Odstranění celních bariér by přitom na své peněžence pocítil každý Evropan, tvrdí hlavní vyjednavač EU Ignacio Garcia Bercero. Část jednání Evropská komise dokonce dnes pozastavila.

Evropská komise se rozhodla pozastavit část jednání o vytvoření zóny volného obchodu se Spojenými státy. Rozhodnutí se týká kontroverzních ustanovení ohledně ochrany podnikových investic, o kterých hodlá komise nejprve uskutečnit tříměsíční veřejnou diskuzi. Jednání v ostatních oblastech budou pokračovat.

Hlavní vyjednavač EU však tlačí na co nejrychlejší postup váznoucích rozhovorů. „Každá domácnost v Evropě získá za rok navíc 540 eur (14 900 korun),“ řekl Bercero v rozhovoru pro rakouskou rozhlasovou stanici Ö1. Údaj vychází z odhadu, že evropské hospodářství díky zóně každý rok poroste o půl procenta rychleji.

Mezi USA a EU se každý den odehrají obchody v hodnotě dvou miliard eur, tedy asi třetina celosvětového obchodu. Zóna volného obchodu táhnoucí se přes Atlantik by toto číslo ještě podstatně navýšila. Přesto vyjednavači narážejí na stále další a další překážky. Evropský komisař pro obchod Karel De Gucht minulý týden zastavil jednání o části dohody, kterou je podle něj nejprve třeba projednat uvnitř EU. Jednotliví ministři zodpovědní za hospodářství by se podle něj měli vyjádřit především ke klausuli týkající se ochrany zahraničních investic. Další vyjednávání o smlouvě se tak odkládá minimálně na březen, ministři se totiž mají sejít až 28. února.

Sporný bod smlouvy by umožnil společnost žalovat státy v neveřejných rozhodčích řízeních, pokud by se cítily diskriminovány zákony v některých zemích. Některé neziskové organizace se obávají, že americké firmy by tak mohly obejít zákaz pěstování geneticky modifikovaných plodit, který platí v některých evropských zemích.

Bercero ujišťuje, že podobné obavy jsou neopodstatněné. „Evropa neustoupí ze svého vysokého standardu, náš partner USA to také akceptovaly,“ řekl.