Eurovolby začaly: české strany nabízejí čistě domácí témata

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Evropským volbám, v nichž budou čeští voliči hlasovat dnes a zítra, věnují politické strany mimořádnou pozornost. O to více vyniká, že témat, na kterých by se partaje usilující o posty europoslanců shodly, je pramálo. S jedinou výjimkou. Tou je dobré čerpání evropských peněz. Tedy čistě domácí věc – zákonodárci z Bruselu v tomto případě nemají šanci cokoli ovlivnit. Podobné je to se závazky ke zvýšení zaměstnanosti nebo sliby typu prosadíme referendum o dostavbě Temelína.

Čeští voliči budou vybírat 21 europoslanců z rekordního počtu 849 kandidátů, které nominovalo 38 uskupení. Volební místnosti budou tradičně otevřeny dnes do 22:00, v sobotu od 08:00 do 14:00. Výsledky ale budou zveřejněny až v neděli hodinu před půlnocí, protože se musí čekat na konec hlasování ve všech zemích Evropské unie.

Pozornost voličů tak poutá něco úplně jiného: soupeření ANO a ČSSD. Eurovolby se do značné míry proměnily v jakési národní dostihy. To ale neznamená, že bychom neměli jít volit. Poslanci Evropského parlamentu mohou a také ovlivňují problémy, které Evropu pálí čím dál více. Třeba spravedlnost či vnitřní trhy, kam spadají otázky imigrace nebo energetické bezpečnosti.

Nervozita zejména dvou nejsilnějších vládních stran je znatelná. Hnutí ANO hodlá případné vítězství vykládat jako jasné upevnění své síly na politickém poli. Druhá příčka, kterou předvolební průzkumy přiřkly ČSSD, bude jednoznačně interpretována jako slabost – strany, ba přímo jejího předsedy.

Sociální demokracie přitom evropské volby ještě nevyhrála. Ani ty před deseti lety, kvůli nimž padl premiér Vladimír Špidla, ani ty v roce 2009, kdy stranu vedl Jiří Paroubek. Tak dalekosáhlé důsledky, jako je pád předsedy vlády a konec kabinetu, ale nynější výsledek evropského plebiscitu bezprostředně mít nebude.

Zkouška pro ODS

Důkladným testem budou eurovolby pro opoziční ODS, špatný výsledek by jen urychlil pozvolnou marginalizaci strany na politické scéně. Konkurenční TOP 09 má proti občanským demokratům velkou výhodu – v eurovolbách ještě nekandidovala. Z dalších opozičních parlamentních stran má své jisté KSČM. I když i její zisky se postupně snižují. Před deseti lety zasedlo v europarlamentu šest komunistických kandidátů, před pěti lety už jenom čtyři.

Jako debakl se zatím podle průzkumů jeví eurovolby pro Úsvit Tomia Okamury. Mimořádnou šanci zato mají tři mimoparlamentní strany: zelení, svobodní a piráti. Pohybují se těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do europarlamentu. Každopádně proud jejich příznivců dál sílí, a pokud by se jim skutečně podařilo uzavírací volební klauzuli prorazit, českým zastoupením v Evropském parlamentu by to pořádně zahýbalo.

Volby do Evropského parlamentu začaly. Jako první včera odhlasovali Nizozemci a Britové, v obou zemích se očekává vítězství euroskeptických či krajně pravicových stran. Drtivé vítězství extremistů v celé EU ale nejspíš nehrozí. Evropští politologové soudí, že zisky si připíší pouze ty krajně pravicové partaje, jejichž postavení je silné dlouhodobě a jejichž země nebyly příliš postiženy hospodářskou krizí.