Evropská kandidátka ČSSD je kompletní, největší podporu má Keller

Jan Keller

Jan Keller Zdroj: E15

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie dnes schválil kandidátku strany pro volby do Evropského parlamentu. Jednoznačné podpory se dostalo volebnímu lídrovi - sociologovi Janu Kellerovi - o něco nižší pak zbytku kandidátky. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Keller, o němž se hlasovalo zvlášť, získal podporu 92 procent spolustraníků. Další kandidáty pak ve stejném pořadí, jaké v pátek navrhlo předsednictvo strany, podpořilo na 63 procent hlasujících. Debaty se vedly podobné jako při jednání širšího vedení strany. Ministr Jiří Dienstbier znovu kritizoval Miroslava Pocheho, který je čtyřkou kandidátky, a současný europoslanec Libor Rouček, jenž je na listině až devátý, se marně domáhal změny kritérií na hodnocení kandidátů.

Sobotka má za to, že na diskuzi o pořadí nebylo nic zvláštního. „Možná jsou tady nějaké nové politické strany, kde už taková diskuze není, vypadají absolutně jednotně, nebo tam o všem rozhoduje jenom jeden člověk, řídí ty strany jako firmu. My nejsme firma,“ řekl Sobotka očividně s odkazem na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který se opakovaně nechal slyšet, že chce stát řídit jako firmu.

Kandidátka ČSSD do Evropských voleb:
1. Jan Keller
2. Olga Sehnalová
3. Pavel Poc
4. Miroslav Poche
5. Zdeněk Seidl
6. Richard Falbr
7. Zuzana Brzobohatá
8. Vojtěch Mynář
9. Libor Rouček
10. Petr Osvald
11. Lukáš Vorel
12. Jiří Zemánek
13. Lukáš Kaucký
14. Radim Technik
15. Jan Gregor
16. Petr Šáda
17. Dana Váhalová
18. Radek Scherfer
19. Miloš Balabán
20. Kateřina Kalistová
21. Aleš Drobek
22. Kateřina Bocianová
23. Monika Hermannová

Debata se dnes podle Sobotky, který ke spolustraníkům hovořil i o prioritách vlády, vedla nejenom o personálních otázkách, ale i o obsahových tématech. Zmínil přitom požadavek na úplnou rovnost mezi novými a staršími členy EU, kritizoval údajně přílišnou deregulaci. Celkovou zkušenost s unií, kterou považuje za klíčový mírový projekt, má ale za převážně pozitivní.

Sobotku dnes na tiskovou konferenci doprovodila i první trojice na kandidátce - Keller a europoslanci Olga Sehnalová a Pavel Poc. Keller svůj mandát označil za silný. Doufá, že ve volbách uspěje přinejmenším sedm sociálních demokratů a že se zároveň socialistická frakce stane nejsilnější.

Před novináři vystoupil také europoslanec Richard Falbr, který kritizoval návrh předsedy frakce socialistů Hannese Swobody na Nobelovu cenu za mír. Swoboda totiž na prestižní ocenění navrhl kosovského premiéra Hashima Thaçiho, který je podle Falbra válečným zločincem.

Výslednou listinu a zejména jejího lídra již stihla zkritizovat ODS. Podle jejího europoslance Jana Zahradila by se Keller se svými názory lépe vyjímal v čele kandidátky KSČM. „Jeho krajně levicové postoje jsou v mnohém neslučitelné se základními pilíři, na nichž stojí euroamerická civilizace - jde zejména o jeho útoky na liberální řád, svobodný trh a volný obchod,“ uvedl v prohlášení Zahradil.

První rok bude kritický hlavně pro ČSSD