Hamáček míří do čela Sněmovny, lidovci budou mít křeslo místopředsedy

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Zdroj: ctk

Zástupci sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL se na první trojstranné schůzce dohodli na vzájemné podpoře svých kandidátů do vedení Poslanecké sněmovny. Jednu ze čtyř místopředsednických pozic by tak měli získat i lidovci. Šéfem dolní komory by se měl stát sociální demokrat Jan Hamáček. Strany se také domluvily na podpoře zákonných opatření.

„Potvrdili jsme si na úrovni jednání zástupců všech tří politických stran, že podpoříme zvolení vedení Poslanecké sněmovny ve formátu předseda a čtyři místopředsedové,“ řekl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podle něj se strany také dohodly na vzájemné podpoře svých kandidátů ve volbě do vedení sněmovny.

Za ČSSD by tak v čele Sněmovny měl stanout někdejší místopředseda dolní komory Jan Hamáček. Místopředsednické posty by za příští pravděpodobnou koalici měli obsadit poslankyně ANO Jaroslava Jermanová a předseda lidovců Bělobrádek, který by ale v případě účasti ve vládě místo opustil.

Zbylá křesla si zřejmě rozdělí ostatní partaje. Komunisté nominovali svého předsedu Vojtěcha Filipa, TOP 09 Miroslava Kalouska, ODS Miroslavu Němcovou a hnutí Úsvit svého šéfa Tomia Okamuru.

Zákonná opatření asi projdou

Vyjednávači stran možné koalice se také shodli na podpoře všech čtyř zákonná opatření, o nichž má Sněmovna na své první schůzi hlasovat. Dvě z nich jsou nezbytné pro fungování občanského zákoníku a další dvě zákonná opatření se týkají změn v normě o veřejných zakázkách a navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok.

Strany se prý podle Sobotky dívají na nový občanský zákoník kriticky. „Vnímáme ale odpovědnost za to, aby na konci roku nedošlo ke vzniku právních zmatků a právního chaosu, který by měl negativní dopad na ekonomiku i občany,“ uvedl Sobotka.

Zákonná opatření schválil, v době kdy byla Sněmovna rozpuštěna, Senát. Aby mohla začít platit, musí je posvětit také nově zvolení poslanci.

Trojka se zase sejde nejpozději za týden

Další schůzka trojice vyjednávacích týmů se podle Sobotky uskuteční nejpozději do týdne a měly by se na ní již projednávat první konkrétní návrhy částí koaliční smlouvy. Ta bude mít dvě části - procedurální, jež se bude zabývat způsobem fungování koalice, a programovou, která má tvořit základ programového prohlášení příští vlády.

„Tam by mělo být jasně řečeno, proč vlastně vláda vznikne, jaké má úkoly, co chce udělat pro naši zemi, a my jsme se dohodli, že bude ideální, pokud tu programovou část zveřejníme jako celek,“ podotkl šéf ČSSD.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že chce tento týden ještě jednat separátně se sociálními demokraty, protože jejich program se podle něj více liší než program lidovců. Od příštího týdne by pak podle něj měla pokračovat trojstranná setkávání.

„Neznamená to, že bychom chtěli stavět KDU-ČSL před nějaký diktát, ale myslím si, že jednání ve dvou jsou složitá a ve třech složitější,“ nechal se slyšet Babiš, který dnešní setkání označil za spíše informativní.