Hlasování o nedůvěře vládě, pokus čtvrtý

sněmovna, Petr Nečas

sněmovna, Petr Nečas Zdroj: CTK

Pouhý den před hlasováním o nedůvěře vládě, které vyvolala opozice, vše nasvědčuje tomu, že i tentokrát by měl být vítězem vládní tábor. Je oslabený, potřebných 101 hlasů však sociální demokracie, komunisté a Věci veřejné nemají. Někteří poslanci jsou už na dovolené, šéfové klubů je povolávají zpátky do Prahy.

O mimořádnou schůzi sněmovny požádala ČSSD kvůli vystupování ministra financí TOP 09 Miroslava Kalouska v případu vyšetřování nákupu letadel CASA pro armádu. Na socialistech tedy je, aby sehnali potřebnou většinu hlasů.

Samotným sociálním demokratům, kterých je pětapadesát, momentálně chybí tři hlasy: David Rath je ve vazbě, další dva členové klubu jsou nemocní a jejich účast na schůzi je podle šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce zatím nejistá. Komunisté mají být v plné síle, je jich však jen šestadvacet.

Pro vyjádření nedůvěry bude hlasovat i klub Věcí veřejných – vyjma poslance Šťovíčka. Starosta Litvínova chce vládu podržet, záleží mu na tom, aby vládní koalice na oplátku schválila novelu horního zákona, která má ztížit prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí. Véčkaři tak patrně budou disponovat maximálně dvanácti hlasy.

Koalice má ve dvousetčlenné sněmovně oficiálně rovnou stovku hlasů. Občanských demokratů je jedenapadesát, klub TOP 09 a Starostů má jedenačtyřicet členů a osm poslanců se hlásí ke straně LIDEM.

Při hlasování o vyjádření nedůvěry ovšem není nezbytně nutné, aby byli přítomni všichni poslanci z vládního tábora. Počet těch, kteří se vysloví pro setrvání kabinetu, o výsledku nerozhoduje. Nezáleží tedy na tom, kolik vládních poslanců ve sněmovně vlastně bude. Při dubnovém hlasování o důvěře vládu podpořili i někteří nezařazení poslanci a Milan Šťovíček s Otto Chaloupkou z Věcí veřejných, dohromady to bylo 105 poslanců.

David Klimeš: Lákavá nedůvěra

Ještě před tímto hlasováním se sejde jiná mimořádná schůze sněmovny. Na ní se mají poslanci zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA, její vznik žádají hlavně Věci veřejné. Toto jednání může koalice zablokovat tím, že sněmovna neschválí program. názory str. 16