Hlaváček vede STAN do voleb s provětranou kandidátkou. V první desítce je osm nových jmen

Petr Hlaváček, náměstek pražského  primátora pro oblast územního rozvoje

Petr Hlaváček, náměstek pražského primátora pro oblast územního rozvoje Zdroj: E15 Michael Tomeš

Nováčci na kandidátce STANu Arina Dolgopolova, současná předsedkyně pražské buňky Mladých starostů a nezávislých, a David Procházka, zakladatel platformy Donio.
2
Fotogalerie

Současný náměstek pražského primátora a místní lídr STAN pro podzimní volby Petr Hlaváček půjde do voleb s prakticky novým týmem. Na prvních deseti místech kandidátky zůstali z původního složení pouze samotný Hlaváček a Kateřina Arnotová, právnička a místostarostka Čakovic, která se posunula na druhé místo. Na zbývajících pozicích se objevuje osm nových jmen. Mezi nimi je například zakladatel platformy Donio David Procházka nebo čerstvá maturantka a předsedkyně pražské buňky Mladých starostů a nezávislých Arina Dolgopolova. 

Změny na kandidátce přicházejí poté, co byl nyní již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček obviněn v takzvané kauze Dozimetr. Z kandidátky STAN byl nyní odstraněn nejen on, ale i další pražští zastupitelé.

„Prožil jsem těžké chvíle. Naštvání a nespokojenost se střídala s pocitem, že není možné nechat demokratickou stranu na holičkách a nechat vítězit demagogy,“ řekl Hlaváček. Z čela kandidátky vypadli například náměstkyně primátora Jana Plamínková, radní Prahy 8 Tomáš Hřebík nebo starosta Prahy 1 Petr Hejma. 

Obměna kandidátky je podle Hlaváčka výsledkem změny strategie strany. „Kandidátka je postavena do útoku, ne do obrany. Proto tolik nových jmen,“ vysvětlil. V první desítce se objevují i dva nováčci, pro které znamená pozice na kandidátce i vstup do vysoké pražské politiky. Jsou jimi zakladatel dárcovské platformy Donio David Procházka a také předsedkyně pražské buňky Mladých starostů a nezávislých Arina Dolgopolova.

Během představování kandidátů David Procházka vysvětlil, proč se rozhodl na nabídku Hlaváčka kývnout. „Rozhodl jsem se přijmout kandidaturu, kvůli své celoživotní touze bojovat proti nespravedlnosti. Nyní cítím, že nespravedlnost panuje i v tomto hnutí. Věřím tomu, že startupový svět má jak městu, tak státu, co nabídnout,“ řekl na tiskové konferenci zakladatel Donia. 

Přiležitost ale akceptoval podle svých slov až po tom, co se detailně seznámil se zbytkem kandidátky. „Myslím, že mohu říct, že za všechny lidi na kandidátce bych dal ruku do ohně. Nebylo na to sice moc času, oslovili mě teprve před čtyřmi dny, ale kdybych si nebyl jistý, nešel bych do toho,“ reagoval na otázku Procházka.

Podobně komentovala nabídku i Arina Dolgopolová, které ale neskrývala i to, že tak velkou příležitost nemohla odmítnout. „Je to obrovská příležitost pro mladé lidi pokusit se změnit Prahu a i k mladým lidem víc promluvit. Takže pro mě bylo důležité i s kým do toho půjdu, protože si myslím, že spolupráce je důležitá a nevyplácí se ji podceňovat,“ sdělila Dolgopolova. 

Arina Dolgopolova ale není ve „velkém“ STANu úplným nováčkem. Pohybuje se v něm zhruba dva roky a působila také jako asistentka senátora Davida Smoljaka. „Pomáhala jsem mu, chodila s ním na tiskové konference, takže mám představu, jak to bude vypadat. Ale samozřejmě kandidovat sám za sebe je něco úplně jiného,“ popsala své zkušenosti současná předsedkyně Pražských Mladých starostů a nezávislých.

Prvních desítka na kandidátce STAN

1.      Petr Hlaváček (Praha 1) Současný náměstek primátora pro oblast územního rozvoje

2.      Kateřina Arnotová (Praha – Čakovice) Místostarostka městské části, právnička

3.      Antonín Klecanda (Praha – Kolovraty) Starostka městské části, vysokoškolský pedagog

4.      David Procházka (nezávislý kandidát) Zakladatel platformy Donio

5.      Pavla Karmelitová (Praha 6) Vedoucí odboru sociálních věcí, socioložka

6.      Michal Biskup (Praha – Vinoř) Starosta městské části, IT analytik

7.      Zuzana Hamanová (Praha 5) Zastupitelka městské části, architektka, předsedkyně výboru pro územní rozvoj

8.      Roman Bělor (Praha 1) Poslanec, ředitel Pražského jara

9.      Arina Dolgopolova (Praha 9) Předsedkyně pražské buňky Mladých starostů a nezávislích

10.   Zorka Starčevičová (Praha – Klánovice) Starostka městské části