Inflace v srpnu zrychlila růst na 0,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, E15

Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti předchozímu měsíci ale ceny v srpnu klesly o 0,1 procenta. Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace na červencových hodnotách. "Spokojená s inflací může být centrální banka, protože poslední číslo je opět dvě desetiny nad její nejnovější prognózou," dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Na zrychlení meziročního růstu cen mělo mezi potravinami největší vliv zdražení rýže, vajec, rostlinných tuků nebo citrusů. Také ceny čokolády a čokoládových výrobků přešly z poklesu 1,2 procenta v červenci do růstu o 7,7 procenta v srpnu. „Ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo i v oddíle odívání a obuv v důsledku zvýšení cen oděvů o 2,9 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Podstatnější než samotný meziměsíční pohyb cen je podle Dufka jejich meziroční vývoj a především směr. „Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se totiž odpoutala od minulých pěti desetin a dosáhla 0,6 %. Je to sice stále výrazně méně, než činí inflační cíl, avšak stále platí, že za nízkou inflací jsou letos levnější ceny energií ovlivněné břidlicovou revolucí v Americe a zelenou v Evropě,“ vysvětlil dále Dufek.

Spotřebitelé tak podle něj stále ještě pozitivně pociťují levnější energie na svých účtech, což jim umožňuje ušetřené peníze utratit jinde. Úspory už však nejsou takové jako na začátku roku, protože například ceny zemního plynu již na rozdíl od začátku roku rostou.

Lidé proti loňsku zaplatili více za dopravní služby, dovolené nebo finanční služby. Naopak hlavně kvůli zlevnění elektřiny o 10,4 procenta se snížily ceny za bydlení. Zdražil ale zemní plyn, čisté nájemné, vodné a stočné, teplo a teplá voda. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 3,3 procenta a mobilních telefonů o 19,5 procenta.

„Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta,“ dodal ČSÚ.