Jak hospodaří ministerstva: nedohledatelné faktury a smlouvy s mrtvými firmami

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Obchody s firmami bez zaměstnanců či v likvidaci nebo nedohledatelné veřejné zakázky k fakturám za 16 miliard korun. Taková jsou zjištění auditů, které provedl resort financí na šesti ministertvech řízených hnutím ANO. Mají to napravit nové zákony. Úřad připravuje také trestní oznámení.

V rámci auditu ministerstvo financí překontrolovalo faktury za 319 miliard korun. Uvedených 16 miliard korun u 1200 případů ve fakturách je pak navázáno buď na smlouvy staré i více než 15 let, nebo u nich byly překročeny limity na zakázku, nebo to byly zakázky malého rozsahu, nebo nejsou vůbec k nalezení v informačních systémech ministerstev. „Všechny varianty jsou špatně, je třeba je prošetřit a udělat zpětnou vazbu,“ uvedl náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Audit dále ukázal, že docházelo k přijímání a proplácení faktur firmám s ukončenou činností nebo společnostem, které dle evidence Českého statistického úřadu nemají žádné zaměstnance, nebo jsou v likvidaci. Ministerstvo v rámci prověrky identifikovalo podezřelé firmy, u nichž by měly resorty podle Wagenkenchta přehodnotit spolupráci. Úřady například proplatily faktury pěti dodavatelům, kteří měli ukončenou činnost. Celkem 34 dodavatelů je v insolvenci a 24 firem nemá žádné zaměstnance. „Do budoucna to chceme sledovat,“ uvedl Wagenknecht.

Závažná zjištění se týkají také oblasti nákupu, kdy stejné zboží nakupovaly jednotlivé oraganizace v cenovém rozpětí, které se lišilo až o 300 procent.

Ministerstvo financí proto kvůli těmto zjištěním už připravuje trestní oznámení. Na koho budou konkrétně mířit, ale ministr finací Andrej Babiš nesdělil.

Úspory na papíru

Cílem auditů bylo zjistit skutečný stav, v němž se jednotlivá ministerstva nacházejí. „Odhalili jsme okamžitou úsporu veřejných prostředků ve výši téměř čtvrt miliardy korun a celou řadu závažných zjištění, jejichž postupná náprava přinese další miliardy,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš a zopakoval, že u řízení nedělá rozdíl mezi ministerstvem a firmou.

Jen centrální nákup kancelářského papíru by ušetřil podle Wagenknechta na šesti ministerstvech řízených hnutím ANO 10 milionů korun. Sloučení smluv na informační systémy pro státní pokladnu by údajně ušetřilo 27 milionů a využívání registru kancelářských budov (CRAB) by ušetřilo 190 milionů korun.

Ministr financí také zkritizoval plošné snížení zaměstnanců státní správy a to, že finanční úřady namají plošný dosah. „To jsou věci, které chceme změnit,“ uvedl. Zdůraznil, že stát by si měl více hlídat svoje zájmy. Ministerstvo financí a přidružené oraganizace mají podle Babiše také v plánu uzavírat zakázky s firmami s jasným vlastníkem. Úřad tak připravuje nové zákony o finanční kontrole, účetnictví či rozšíření Integrovaného informačního systému Státní pokladny.

Hloubkové audity koordinované ministerstvem financí nechal spustit koncem února na šesti úřadech řízených ministry ANO předseda hnutí, vicepremiér Babiš. Spolupráci na auditech nabídl Babiš i koaličním partnerům, ti podle něj neprojevili zájem. Babišovo hnutí ANO řídí kromě ministerstva financí ještě ministerstva dopravy, pro místní rozvoj, obrany, životního prostředí a spravedlnosti.