Jednání Sněmovny skončilo předčasně. Opozice: Babiš raději rozdává koblihy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova/E15

Dnešní jednací den Sněmovny skončil předčasně, trval asi hodinu. Důvodem byla nepřítomnost ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž měl v závěrečném schvalovacím kole uvést šest předloh. Babiš se z jednání omluvil. Stal se za to terčem kritiky poslanců pravicové opozice. Babiš je na návštěvě Zlínského kraje a na dopoledním programu měl například návštěvu Uherskohradišťské nemocnice.

Podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka však body předsedy hnutí na dnešním programu být neměly, ministr počítal s jejich projednáním ve středu.

„Pan Babiš si jede někam rozdávat koblihy, to je jeho preference,“ opřel se do ministra předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že nemá nic proti tomu, aby politici dělali v pátek předvolební kampaň. „Jenom bych chtěl, abychom ji mohli dělat všichni, a ne jenom někteří. Považuji to za nefér,“ prohlásil.

Ministerský program

Mluvčí hnutí ANO Vladimír Vořechovský nicméně odmítl, že by Babiš jel do Zlínského kraje v rámci kampaně. „Jedná se o dlouhodobě domluvený ministerský program, kdy se dlouhodobě seznamuje se situací ve zdravotnictví,“ řekl . K žádnému rozdávání koblih a čemukoliv, co by se týkalo kampaně, podle Vořechovského nedošlo. Babiš má v programu i návštěvu okresního soudu, bývalé věznice a oběd s podnikateli.

Sněmovna měla schvalovat změnu v placení daně z nabytí nemovitostí, novou úpravu celní správy nebo návrh zákona spotřebitelském úvěru, jenž má posílit postavení lidí, kteří si půjčky berou. Stanjurův návrh na přerušení schůze do úterý sice dolní komora neschválila, následně ale podpořila obdobný požadavek předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Sněmovna díky němu ještě mohla rozhodnout o novele, která sníží počet znečišťovatelů v registru.

Babiš: Dnes to svolali naschvál
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš nebyl ochoten kvůli koaličnímu jednání, které premiér svolal po neschválení protikuřáckého zákona, zrušit svůj program ve Zlínském kraji. Svolání schůzky na dnešek považuje za naschvál.

„Pan premiér dobře věděl, že jsem tady. Věděl, že pan Bělobrádek (Pavel, předseda KDU-ČSL) je pryč. Nechápu, proč se dělají takové naschvály, že se to svolá na takový termín. Tady bylo pozváno iks lidí na toto jednání a já jsem to nebyl ochoten zrušit. V pondělí se budeme celý den dohadovat na rozpočtu, tak myslím, že by to počkalo do pondělka,“ mínil Babiš.

Schůzku po středečním hlasování o protikuřáckém zákonu mimořádně svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předpis Sněmovnou neprošel kvůli části poslanců vládního hnutí ANO, i když kabinet zákon schválil. ČSSD a ANO se kvůli tomu obviňují z porušení koaliční dohody či podrazů.

„Já jsem jednání svolal na dnešek, protože se bylo třeba dohodnout před pondělním jednáním vlády, aby měl ministr Němeček jasné zadání,“ řekl Sobotka. Vládní kabinet by měl v pondělí opětovný návrh zákona předřadit a projednat ho jako první.

Babišovy návrhy podle Faltýnka ale neměly být na programu. „Stala se situace, že zákon o ombudsmanovi byl přerušen, k zákonu o pomoci v hmotné nouzi nedorazili senátoři, takže také vypadl. Potom tam naběhly body, se kterými bylo počítáno na středu 1. června,“ uvedl. Se středou přitom Babiš počítá, dnes byl naopak řádně omluven, řekl Faltýnek. Jemarnová později ve sněmovní debatě poznamenala, že Babišovy body chtěla posunout na konec bloku zákonů v závěrečném kole schvalování, až by na ně dnes došla řada.

Stanjurův návrh na přerušení schůze do úterý sice dolní komora neschválila, následně ale podpořila Faltýnkův obdobný požadavek. Sněmovna díky němu ještě mohla rozhodnout o novele, která sníží počet znečišťovatelů v registru. Laudát podotkl, že ministři nechodí ani na čtvrteční interpelace a že takovou dezorganizaci Sněmovny nepamatuje. Její vedení žádal, aby vyčíslilo, kolik stojí jednací hodina. „Budu požadovat, aby Babiš uhradil tuto částku,“ zdůraznil.

Rýpl si i Filip

Do Babiše, ale i do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se pustil před novináři i předseda KSČM Vojtěch Filip. Ministerský předseda podle něho nezvládá svou roli a Babiš předvedl ukázku nepracovitosti. „Přestože tu má klíčové body, nepřišel do Sněmovny, nevíme kde je, jeho omluva není adekvátní, takhle se chovat nemůže,“ řekl Filip.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Babiš by si měl uvědomit, jestli je větší prioritou rozdávat koblihy v Uherském Hradišti, nebo přijímat zákony. Ani pro jeho poslance to nebyla komfortní situace, dodal. Nynější schůze Sněmovny bude pokračovat od úterního odpoledne