Jihomoravský kraj chce přidat řidičům autobusů, vypoví smlouvy části dopravců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jihomoravský kraj vypoví k 1. listopadu smlouvy těm autobusovým dopravcům, kteří jezdí v dopravních oblastech Brněnska, Boskovicka a v oblasti Jihovýchod. Novinářům to řekl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD). Výpovědní lhůta je 30 měsíců. Kraj tím chce vyřešit problém s navýšením mezd řidičů, které platí od loňského ledna. Kvůli dříve uzavřeným dlouhodobým smlouvám mohl kraj pokrýt jen část navýšení, aby neporušil zákon. Dostal se tím ale do sporu s dopravci.

Během výpovědní lhůty chce kraj najít nové dopravce. V nových smlouvách chce ošetřit případná navýšení nařízená vládou. V daných třech dopravních oblastech měly smlouvy dopravcům skončit až po roce 2020. Dopravci měli v minulosti možnost smlouvu vypovědět sami, využila toho jen část a jen pro některé podoblasti. Změna se netýká znojemské oblasti.

O zvýšení výdělků řidičů autobusů rozhodla předloni vláda. Minimální mzdový tarif se od loňského ledna zvedl ze 71,60 na 98,10 korun za hodinu, tedy z 12 100 na 16 400 korun měsíčně. Za hodinu čekání mezi spoji by se mělo platit 88,30 Kč místo 50 korun. Při rozdělené směně by měl také náležet příplatek deset procent základní hodinové sazby za ztížené podmínky. Kvůli neplnění těchto podmínek uspořádali řidiči autobusů začátkem dubna v pěti krajích včetně jižní Moravy jednodenní stávku.