K výzvě Zastavme Putina! se připojilo pět tisíc lidí

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Podle iniciátorů česko-slovenské výzvy ji do včerejška podepsalo celkem 5184 signatářů, sběr podpisů už končí.

„Výzvu, k níž se vedle mnoha známých představitelů veřejného života připojilo tisíce odpovědných občanů, jsme poslali na vědomí premiérům Sobotkovi a Ficovi. Ani jeden však dosud nereagoval. Česká Poslanecká sněmovna reagovala pouze nepřímo, tedy tím, že v úterý neodhlasovala výzvu Sobotkově vládě, aby ve shodě se západními demokraciemi důsledně hájila bezpečnostní zájmy země,“ shrnul politolog a publicista Bohumil Doležal.

V posledních dnech se k textu mimo jiné připojili kardinál Miloslav Vlk, teolog Tomáš Halík, publicista Jiří Pehe a historik Jiří Suk. Na Slovensku to byli socioložka a bývalá ministryně Helena Woleková a poslanec Evropského parlamentu Ivan Štefanec.

Podpisovou akci v prvopočátku podpořilo deset veřejně činných osobností z Česka a Slovenska. Výzva se vztahuje ke konfliktu na Ukrajině a upozorňuje, že nynější ruská politika se netýká jen Ukrajiny, ale ohrožuje politické uspořádání celé oblasti střední a středovýchodní Evropy, jež byla v minulosti pod ruským vlivem.

„Je společným zájmem nás všech postupovat v současné, Ruskem vyvolané krizi jednotně a společně a zabránit destabilizaci střední a středovýchodní Evropy, která je naším společným domovem,“ stojí v textu.

Autoři vyzývají k těsnější spolupráci s EU, NATO a USA, kteří by měli „rozhodněji než dosud hájit politickou stabilitu, svobodu a demokracii ve střední a středovýchodní Evropě“.

Pod výzvu se kromě Doležala podepsali například bývalý ministr obrany ČSFR Luboš Dobrovský, bývalý velvyslanec Slovenska v USA Martin Bútora, poslanec Evropského parlamentu a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer nebo europoslanci Pavel Svoboda a Jaromír Štětina.