Kdo nahradí Pavla v čele armády? Generál má tři kandidáty

Prezident Miloš Zeman (vlevo) přijal 1. října v Praze náčelníka Generálního štábu Armády ČR Petra Pavla.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) přijal 1. října v Praze náčelníka Generálního štábu Armády ČR Petra Pavla. Zdroj: CTK

Nástupce náčelníka Petra Pavla by podle něj měl být znám do konce tohoto roku. Prezidentovi Milošovi Zemanovi na dnešním jednání navrhl tři možné kandidáty. Zeman se s nimi chce potkat, řekl Pavel. Domnívá se, že jeho nástupce bude vybrán z navrhovaného okruhu. Pavel byl nedávno zvolen do čela Vojenského výboru NATO, ve funkci náčelníka generálního štábu skončí příští rok v červnu.

Pavel dnes řekl, že Zemanovi zúžil počet možných kandidátů ze šesti na polovinu. „Pan prezident souhlasil s tím, že se všemi třemi by si rád promluvil. Já si myslím, že to je rozumná varianta,“ poznamenal Pavel. Dodal, že mezitím také Zeman o záležitosti bude jednat s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). I s ním již Pavel podle svých slov o možném nástupci mluvil.

Jméno do konce roku, věří Pavel

Pavel byl do čela Vojenského výboru, druhé nejvyšší vojenské funkce v NATO, zvolen 20. září jako první zástupce z východoevropských členských zemí. Funkce by se měl ujmout 26. června. Pozici náčelníka generálního štábu chce svému nástupci předat pravděpodobně 29. května. „Rád bych, aby jméno mého nástupce bylo známo do konce tohoto roku. Ministr obrany i pan prezident s tímto postupem souhlasí,“ dodal.

Nového náčelníka generálního štábu jmenuje prezident republiky na návrh vlády, do které konkrétní jméno přinese ministr obrany. Pavel dnes řekl, že od Stropnického neslyšel jiné jméno než ta, která mu on sám navrhl. „Myslím si, že ten okruh lidí asi budeme respektovat všichni,“ poznamenal.

Druhý muž NATO vybírá ze svého okolí

Podle lidí spojených s armádou budou kromě formálního schvalování vládou a jmenováním prezidentem velmi důležitá neformální jednání, ve kterých by se měli nad výsledným jménem dohodnout především prezident, premiér, ministr obrany a případně i šéf Poslanecké sněmovny. „Neformální část jednání je strašně důležitá, je nutné nalézt politickou shodu nad kandidátem, protože by nebylo nic horšího, než kdyby se stal předmětem politických neshod a hádek,“ řekla ČTK členka sněmovního výboru obrany Jana Černochová (ODS).

Pavel již dříve řekl, že Zemanovi a předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) navrhne několik variant, kdo by jej mohl ve funkci nahradit. Vybírá prý z lidí ze svého nejbližšího okolí. Již v minulosti se jako o nejvážnějších kandidátech na post náčelníka generálního štábu spekulovalo o prvním zástupci náčelníka generálního štábu Josefu Bečvářovi a o bývalém zástupci náčelníka generálního štábu Aleši Opatovi, který v současné době působí ve strukturách NATO. Pavel kromě nich v minulosti ještě mluvil o Miroslavu Žižkovi, Jiřím Balounovi, Františku Malenínském a Josefu Kociánovi.

Zeman na dnešním setkání také Pavlovi pogratuloval k jeho zvolení do Vojenského výboru. Poznamenal, že za něj nemusel lobbovat, protože tak Pavel učinil nejlépe sám svou dosavadní kariérou. V této souvislosti připomněl především záchranu více než padesátky francouzských vojáků. Pavel velel československé jednotce, která na počátku roku 1993 dokázala dostat Francouze z obklíčení, ve kterém uvázli během bojů mezi Srby a Chorvaty. Získal si tak velké uznání.

Pavel: Mise na příští rok by měla vláda schvalovat na konci října
Vojenské zahraniční mise na příští dva roky by měla vláda schvalovat na konci října. Do té doby by mělo být také jasné, zda mezi návrhy bude i účast české armády v misi na Golanských výšinách. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to dnes řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Pavlovi před časem na jednání vlády řekl, že kabinet se bude misemi zabývat na konci října. „Já předpokládám, že do té doby budeme znát stanovisko OSN ohledně Golan a podle toho buď zařadíme misi na Golany do mandátu, nebo ne,“ poznamenal náčelník generálního štábu.