Kdy zase budou lidi? Čtěte, jak vnímají zpomalení české ekonomiky personalisté a manažeři

Lucie Teisler, Poradna E15

Lucie Teisler, Poradna E15 Zdroj: Tomeš Michael

Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů
4
Fotogalerie

Růst české ekonomiky meziročně zpomalil o téměř dva procentní body, tuzemský hrubý domácí produkt roste o 2,3 procenta. Podnikatelé jako největší brzdu domácího hospodářství už dlouhou dobu vnímají nedostatek volných pracovních sil. Server E15.cz proto oslovil personalisty a manažery s otázkou, zda se volnější ekonomické tempo již projevuje na trhu práce.

Pozorujete zpomalení ekonomiky na personálním trhu?


Zdeněk Kaufmann, Headhunter a zakladatel kanceláře Amrop Dr. Kaufmann & Partner

Zpomalení ekonomiky vůbec nepozoruji. Naopak dochází k poměrně klíčovým změnám na pozicích v představenstvech, například bankovních a finančních institucí nebo v energetice. Trh se hýbe a je poměrně velmi aktivní.


Lucie Teisler, Headhunterka a partnerka poradenské společnosti Anderson Willinger

Zatím určitě ne, ale u ředitelských pozic nikdy takový boom nebyl. Pokud mám říct, zda vnímám, že se trh pozastavuje, tak v tuto chvíli ještě ne.

I při zpomalování růstu v oblastech jako automotive, strojírenství a podobně jsou zde jiná rostoucí odvětví, která případně volné kapacity obratem převezmou. Jedná se například o retail nebo zákaznické služby. Je jen otázkou, zda běžný pracovník bude schopen a ochoten se učit novým dovednostem. To je do budoucna nejkritičtější oblast.


Tomáš Ervín Dombrovský, vedoucí oddělení analýz ve společnosti LMC, provozovateli portálů Jobs.cz či Práce.cz

Zatím ne. Náborová potřeba je zatím extrémně vysoká, počty obsazovaných míst meziměsíčně, a hlavně meziročně, stále poměrně rychle narůstají. V náborové potřebě to tedy zatím vidět není. K propouštění nedochází, nejsou žádné znepokojivé signály.

Ale je nasnadě, že to „přehřátí“ na pracovním trhu, které je patrné ve všech směrech, nemůže vydržet příliš dlouho. Tam k nějaké korekci velmi pravděpodobně dojde. Minimálně třeba tím, že část firem již dnes zvažuje přesun části kapacit jinam – do zemí nebo prostorů, kde lidi seženou snáz. Myslím si, že pořád je prostor i v České republice, firmy ještě pořád nevyužily veškerý potenciál.

Nepřizpůsobily se potřebám lidí, neangažovaly třeba maminky, studenty nebo lidi ve vyšším produktivním věku. Potenciál je pořád i tady, jen je to pro firmy náročnější, už to není snadné rychlé řešení. Takže některé firmy zvažují, že přesunou svůj zájem do nové destinace, kde budou investovat. Tam vytvoří novou pobočku nebo závod, a tak mohou ohrozit i pár míst u nás. Ale nebude to dramatický pokles, spíše nějaká korekce. Počet obsazovaných míst nemůže růst do nekonečna.

V podobném duchu jako personalisté odpovídali také oslovení ředitelé firem. Těch se navíc E15.cz zeptal na plány jimi řízených společnosti.


Vlastimil Argman, ředitel Karlovarského porcelánu

Pozorujete známky zpomalení ekonomiky?

U nás zatím žádná pozorovatelná změna není, ale momentálně je letní sezóna. U států jižní Evropy velmi výrazně klesá obchodní aktivita, což je znát, ale nemyslím si, že by šlo o trvalý jev v našem segmentu.

Jaký očekáváte další vývoj ve svém trhu?

Očekávám, že během září a října se vše vrátí do starých kolejí. Zatím žádné avízo, že by zákazníci opouštěli od objednávek, nemám. Ani velké řetězce, se kterými obchodujeme, nesignalizují nějaké zpomalení.  

Plánujete nabírat další zaměstnance?

Posledních pár let máme stabilní kádr lidí, takže přijímat další lidi určitě nebudeme. Určitě ale nebudeme ani propouštět. 


Antonín Jaroš, ředitel výrobce zařízení pro hlubinnou těžbu INCO engineering

Pozorujete známky zpomalení ekonomiky?

Již ano.

Jaký očekáváte další vývoj ve svém segmentu?

Zpomalení bude pokračovat.

Plánujete nabírat další zaměstnance?

Ano. Ale zaměstnanci nejsou, lidi už v téhle republice nejsou žádní. To už jsme avizovali dávno, před několika lety, že nebudou. Nikdo s tím nic nedělal. Dneska se to začíná trošičku řešit, ale je to jako když se ospalý probouzí, tak mu to trvá dlouho. Tím pádem poklesne možnost výroby u nás, poklesne možnost exportu, poklesne možnost příjmů a tím vzniká to zpomalení.