Kliniky se v čase úspor hojí na cizincích

Operace oka

Operace oka Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražský hrad, plzeňské pivo a operace. Zdravotní turistika stále více pomáhá českým klinikám očního lékařství, plastické chirurgie nebo reprodukční medicíny. „Tento segment cestovního ruchu je celkově i ve světě velmi populární a počty přijíždějících cizinců každoročně stoupají,“ říká Iveta Jakoubková z agentury CzechTourism. Konkrétní počty cizinců, kteří plánovaně přicestují za zdravotní péčí do Česka, nikdo nesleduje. Lidé z praxe ale jednohlasně potvrzují tento trend.

Pro některé kliniky podíl příjmů od zahraniční klientely citelně nabývá na významu. „V tuto chvíli jde stále o jednotky procent, ovšem každý rok tento podíl roste,“ počítá ředitel oční kliniky Lexum Martin Filipec. Loni tu ošetřili o 15 procent cizinců více než v předchozím roce a nárůst pokračuje. „Letos za první čtvrtletí stoupl počet o čtvrtinu,“ dodává.

Kliniky hledají zahraniční pacienty přes agentury a internetové servery. „Našim zákazníkům významně roste počet ošetřených zahraničních pacientů. V současnosti spolupracujeme s přibližně 25 klinikami a agenturami zdravotního turismu v Česku,“ uvádí Ondřej Šebestík ze společnosti HealthCzech, která provozuje jeden z portálů zaměřených na zdravotní turistiku.

U léčby neplodnosti má Česko výhodu poměrně benevolentních zákonů, které dovolují i některé účinné, ale v některých zemích zakázané metody

Nejčastěji přijíždějí do Česka za péčí Britové, dále Němci a Rakušané. Hlavním důvodem jsou finance. Podle serveru Treatmentabroad.com, který se zaměřuje na Brity a nabízí jim péči ve více než 60 státech, se Česko dostalo mezi nejvýznamnější destinace pro zdravotní turistiku.

Pacienti ze zahraničí často ušetří nejen za zákroky, které si platí sami, jako je plastická chirurgie. Výhodný pro ně může být i zákrok, na který přispívají zdravotní pojišťovny. V rámci Evropské unie mají pojištěnci nárok na proplacení péče do výše částky, kterou by jejich zdravotní pojišťovna vydala v domovské zemi. Pokud je tedy zákrok v Česku levnější, mohou ušetřit na spoluúčasti.

„V některých státech fungují různé kategorie zdravotního pojištění, kde si musíte za některé zákroky doplácet,“ vysvětluje Šebestík. Například skupina Britů by chtěla více, než co jim poskytuje Národní zdravotní služba, a přitom si doma nemohou dovolit soukromé zdravotní služby. Vycestováním mohou ušetřit i dvě třetiny ceny zákroku.

Kolik uspoří britský pacient v zahraničíKolik uspoří britský pacient v zahraničí|vyzkum Treatment Abroad z roku 2008Pramen: výzkum Treatment Abroad z roku 2008. Údaje jsou v procentech

U léčby neplodnosti má Česko navíc výhodu poměrně benevolentních zákonů, které dovolují i některé účinné, ale v některých zemích zakázané metody. Počet cizinek, jež absolvovaly umělé oplodnění v Česku, se za pět let ztrojnásobil. „Počet neplodných párů, které přicházejí, stoupá o dvacet procent ročně. Zhruba padesát procent výkonů provádíme u párů z ciziny,“ řekl před časem Marek Koudelka, primář Reprofit, největší kliniky reprodukční medicíny u nás.

Zdravotní turistiku do Česka podporuje od roku 2011 agentura CzechTourism. Vydala brožuru ve třech jazycích, spravuje internetové informační stránky a loni měla na vyhledávači Google dvě propagační kampaně. „První kampaň na jaře 2012 jednoznačně potvrdila zájem o medicínskou turistiku v Rusku a ve Spojených arabských emirátech. Druhá, na podzim 2012, byla zaměřena na anglicky hovořící klientelu z Velké Británie,“ popisuje Iveta Jakoubková.

Desetitisíce zahraničních pacientů

Lékařskou péči v nemocnicích vyhledalo loni 89 156 cizinců, z tohoto 40 084 ze zemí EU, nejčastěji ze Slovenska. Předloni nemocnice ošetřily 83 849 cizinců. ÚZIS ale do této statistiky nepočítá cizince v ambulantních klinikách a samostatných ambulancích. V roce 2011 u nás bylo ošetřeno 85 198 cizinců, loni už 100 355 cizinců z EU a dalších smluvních států – ti u nás mohou využívat své zdravotní pojištění. Péče o ně stála 557 milionů korun. Data Centra mezistátních úhrad však nejsou úplná v oblasti plánované péče, takže ve skutečnosti čeští zdravotníci ošetří ještě více cizinců, než ukazují statistiky.