Koaliční smlouva v Praze je hotová. Strany ji musejí schválit, u Pirátů to bude trvat týden

Budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda

Budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Praha by v polovině února mohla mít novou vládní koalici. Zástupci Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN se dohodli na podobě koaliční smlouvy. Dohodu nyní musí chválit jednotlivé strany, podepsat ji mají ještě před jednáním zastupitelstva 16. února, které má zvolit nové vedení Prahy v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS).

Podle stávajícího primátora Zdeňka Hřiba jednaly strany o programech a personálním obsazení jednotlivých gescí. Politici dokončili koaliční smlouvu včetně příloh a dokument už byl odeslán ke schválení do všech pěti stran. „Schválení smlouvy očekávám koncem do poloviny února. Jsem rád, že se věci hýbou správným směrem. Praha bude mít novou vládu,“ řekl Svoboda.

Nejdelší schvalovací proces mají Piráti, kde musí dohodu schválit členská základna partaje, což s diskuzí zabere sedm dní. Debatu zahájili už o víkendu, ostatní strany se na to teprve chystají.

„Hlavní je pro nás prosadit program, který jsme slíbili voličům,“ uvedla pirátská vyjednavačka Jana Komrsková. „Jde nám hlavně o zahájení masivní výstavby městských nájemních bytů, stavbu tramvajového okruhu, ochlazení Prahy milionem stromů, výstavbu vědeckotechnického parku a vdechnutí nového života zanedbaným sídlištím, na která jsme v předchozím volebním období vyjednali peníze z EU,“ dodala.

Těžké schvalování možná bude u lidovců, kteří podle informací Deníku N nemají mít ani jednoho radního, místo toho dostanou dvě pozice předsedů výborů. Žádná ze stran zatím nechtěla personální obsazení v radě města komentovat.

Jednání o koalici v Praze je v tuto chvíli rekordně dlouhé, táhne se už od loňských zářijových komunálních voleb. Svoboda jako lídr vítězné koalice chtěl podle svých slov od začátku složit radu na vládním půdorysu, tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti. Vyjednávání však blokovaly podmínky na obou stranách, koalice Spolu požadovala většinu v radě a post primátora, Piráti zase chtěli do koalice přibrat Prahu sobě.

V průběhu ledna koalice Spolu ustoupila. V jedenáctičlenné radě si nyní nárokuje jen pět míst, zbývajících šest rozdělila mezi Starosty a Piráty, kteří ustoupili od požadavku na zapojení Prahy sobě.

Spolu by měla získat gesce financí a rozpočtu, sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví, kultury a cestovního ruchu a infrastruktury. Primátor Svoboda by pak měl mít na starosti bezpečnost, zahraniční vztahy a energetiku. Pirátům připadnou oblasti IT a inovací, životního prostředí, majetku a dopravy. STAN bude mít radní pro územní rozvoj a školství a sport.