Statistici obnovili on-line sčítání lidu. Kolaps systému způsobil jeho nefunkční modul

Sčítání lidu probíhá i online

Sčítání lidu probíhá i online Zdroj: scitani.cz

Jak vypadá listinné sčítání lidu?
Sčítání lidu probíhá i online
Sčítání lidu probíhá i online
Sčítání lidu probíhá i online
5
Fotogalerie

Český statistický úřad (ČSÚ) obnovil on-line sčítání lidu. Lidé tak mohou opět na stránkách sčítání.cz začít vyplňovat elektronické formuláře. Systém měl od brzkého rána výpadek kvůli chybě v modulu pro vyplňování adres, což způsobilo přetížení systémů. Statistici nevyloučili, že kvůli dnešnímu výpadku prodlouží čas na vyplnění on-line formulářů.

Sčítání lidu, domů a bytů oficiáně začalo o půlnoci z pátku na sobotu. On-line formulář však nešlo vyplnit již od brzkého sobotního rána. Problém podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka nebyl v samotném počtu přihlášených lidí, kteří se chtěli sčítání zúčastnit, ale právě v chybném modulu. Zároveň Rojíček vyloučil, že za problémy by byl kybernetický útok, což podle něj potvrdil i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Statistici do výpadku evidovali tisíce vyplněných formulářů ve sčítání. Údaje z již vyplněných sčítacích formulářů nejsou podle ČSÚ ohroženy. Rojíček ale serveru iROZHLAS.cz řekl, že pokud systém lidem přestal fungovat během vyplňování informací, bude nutné údaje zadat znovu.

„Děkuji veřejnosti za pochopení, které projevovala během řešení problému. Vážíme si vaší trpělivosti. Důsledky vůči společnosti OKsystem samozřejmě vyvodíme v souladu se smlouvou,“ uvedl Rojíček. Společnost OKsystem je dodavatelem aplikace.

Výpadek kritizovali opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek. Obdobně se vyjádřili i IT odborníci.

„Celý systém jako celek, tj. včetně subsystémů ostatních dodavatelů, byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů,“ uvedla společnost OKsystem v prohlášení. Firma je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné modulu pro vyplňování adres.

Statistici „V reakci na tuto nenadálou situaci se připravujeme i na možnost prodloužení doby pro on-line sečtení,“ uvedli.

Delší čas na vyplnění

Během dvou týdnů by měli lidé údaje o bydlení, domácnosti či vzdělání odeslat elektronicky. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou pak od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt, nebo od sčítacích komisařů. Statistici ovšem nevyloučili možnost prodloužení termínu on-line sčítání. „V reakci na tuto nenadálou situaci se připravujeme i na možnost prodloužení doby pro on-line sečtení,“ uvedli.

Sčítání se koná každých deset let. V Česku je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Lidé by při vyplňování dotazníků měli moci zapsat údaje i za další členy domácnosti a jiné blízké. Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. Dotazy se týkají výměry, počtu místností či patra. Statistici zjišťují, zda má bydlení plynovou přípojku či kuchyň, nebo kuchyňský kout.

V části o osobách se zadává obvyklé bydliště i bydliště po narození, zaměstnání, škola či dojíždění. Právě práci a vzdělávání ovlivnila nařízená omezení kvůli epidemii. Podle ČSÚ by se do kolonek měl zapsat obvyklý stav, ne dočasné změny kvůli nynější uzávěře země. Formulář obsahuje také dotaz na víru a národnost, odpověď není povinná.

Elektronický dotazník je vedle češtiny i v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Papírové tiskopisy jsou jen v češtině, je k nim ale možné dostat překlad. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či chat s operátorem.