Konvičkovci dají oznámení na Dolínka za snahu zakázat jejich akci

Aktivista Martin Konvička

Aktivista Martin Konvička Zdroj: ctk

Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
Muslimští poutníci v Mekce
15
Fotogalerie
Antiislamista Martin Konvička inicioval trestní oznámení na pražského náměstka Petra Dolínka (ČSSD) kvůli jeho výzvě, aby magistrát zrušil kvůli havárii kanalizace nedělní akci jeho Iniciativy u saúdskoarabského velvyslanectví. Konvička pokládá za nehorázné, že se Dolínek pokusil zabránit řádně ohlášené akci. Podle magistrátu i ministerstva vnitra pro její zákaz nebyly zákonné důvody.

„Na toho Dolínka můj advokát připravuje a podá trestní oznámení za zneužití pravomoci veřejného činitele,“ uvedl dnes Konvička. Iniciativa Martina Konvičky (IMK) svolala na nedělní odpoledne před saúdskou ambasádu v Bubenči akci s názvem „S humorem do Mekky“.

Shromáždění se koná na den 15. výročí útoku teroristů ze skupiny Al-Káida na Světové obchodní centrum a Pentagon v USA. Konvička k charakteru shromáždění uvedl, že tryzny k ničemu nejsou, neboť islamistům nejvíce vadí výsměch. „Tentokrát chceme výročí připomenout tím, že se vysmějeme viníkům,“ uvedl.

Místo akce pak zdůvodnil tím, že „Saúdská Arábie byla, je a nejspíš i bude hlavním sponzorem světového islamismu“. Na shromáždění budou zveřejněny „velmi zajímavé skutečnosti o působení saúdských diplomatů v České republice“, dodal.

Magistrát shromáždění nezakázal ani přesto, že minulá akce IMK na Staroměstském náměstí, při níž vystupovali maskovaní muži převlečení za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní, je šetřena jako výtržnictví. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tehdy žádala potrestání magistrátního úředníka, který shromáždění povolil. Ministerstvo vnitra ale dalo úřadu za pravdu.

Důvody k zákazu podle něj nebyly. Ohlášení demonstrace ovšem podle vnitra mělo vzbudit zvýšenou pozornost.
Konvička prostřednictvím svého advokáta Libora Nedorosta kvůli reakcím některých médií a státní správy na toto shromáždění podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, neboť akce prý nevzbudila u kolemjdoucích paniku, jak tvrdily.

Chystá rovněž žaloby na ochranu osobnosti vůči premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ministru vnitra Milanu Chovancovi a senátorovi Hassanu Mezianovi (všichni ČSSD) kvůli vyjádřením, v nichž měli zpochybnit Konvičkovo duševní zdraví.